Алкогольний мор: бізнесмена, через якого померли десятки людей, оголосили в розшук

29 вересня 2016, 07:55
При потраплянні до організму людини всього 5-10 грамів метиловий спирт викликає сліпоту, а більше 30 – є смертельною дозою

Обшук. У Донецькій області затримали торговця отрутою. Фото: ГУ НП в Донецькій області

На Харківщині сурогатний алкоголь продовжує забирати людські життя. За даними обласної прокуратури, після вживання неякісного фальсифікату загинули 23 людини, ще 23 залишаються в лікарні.

ОБШУКИ І ЦЕХ. У вівторок правоохоронці встановили можливого виробника небезпечного алкоголю. Як повідомив начальник відділу прокуратури області Артур Оганнісян, швидше за все, ним є 27-річний харків'янин. Місце знаходження горе-підприємця невідомо, тому його оголосили в розшук. Прокуратура звернулася до суду для обрання запобіжного заходу для підозрюваного, також йому винесли підозру в скоєнні правопорушення за ст. 204 КК України. За "незаконне виготовлення товарів, що становлять загрозу для життя і здоров'я людей", йому загрожує від п'яти до десяти років в'язниці.

Реклама

Крім того, правоохоронці виявили місце, де готували і розливали отруту. "У Харкові слідчі фіскальної служби разом з прокурорами провели три обшуки в місцях, де ймовірно виготовляли сурогатний алкоголь. Вилучено понад 4 тонни спиртовмісної рідини. У виявленому цеху підроблений алкоголь розливався як в тетропаки, так і в скляні бутлі. Вилучене направлено на експертизу", – розповів обвинувач. Правоохоронці кажуть, що сировину для виготовлення отрути поставляли з сусіднього регіону, однак звідки саме, поки що не повідомляють.

Цех. Працювали підпільно. Фото: прокуратура Харківської області

Реклама

Смертельні випадки отруєння алкоголем зафіксували і за 250 кілометрів від Харкова. Голова управління поліції в Донецькій області В'ячеслав Аброськін повідомив, що в місті Лимані від отруєння алкоголем померли п'ятеро: дві жінки і троє чоловіків. Ще двоє людей перебувають в реанімації. Співробітникам поліції вдалося затримати місцевого реалізатора, який зізнався, що купив паленку в Харківській області. У нього вилучили ще 100 літрів смертельно небезпечного алкоголю. За попередніми даними поліції, алкоголь завезли з Ізюма Харківської області.

Крім того, стало відомо про смерть в Миколаївській області. 22 вересня померла 52-річна жителька Центрального району, а 24 вересня – 41-річний чоловік. Двоє місцевих жителів після вживання неякісної алкогольної продукції померли в місті Рубіжне Луганської області.

Всього, за даними прес-служби Держпотребслужби на 28 вересня кількість померлих в Україні від отруєння сурогатним алкоголем збільшилася до 35 осіб.

Реклама

ЗНАЙШЛИ МЕТИЛ. Як розповіла в.о. начальника облуправління охорони здоров'я Галина Сіроштан, в дев'яти випадках підтверджено, що в рідині містився метиловий спирт. "Це дуже токсична речовина. Тільки 10% виводиться з організму через нирки і через легені, а 90% всмоктується печінкою, при цьому виробляються два дуже токсичних ферменти, які впливають на органи зору. І, відповідно, в перші дві години після прийому у людини з'являється сліпота", – розповіла Галина Сіроштан. Також отруєння супроводжується блювотою, судомами, болем у м'язах, слабкістю і різким падінням температури, що призводить до незворотних явищ.

Доцент кафедри товарознавства та експертизи товарів Харківського держуніверситету харчування і торгівлі Наталія Черевична каже, що метиловий спирт, крім того, що набагато дешевший етилового, має нейтральний смак і запах. "На нюх" споживачеві визначити його неможливо.

"При потраплянні до організму людини всього 5-10 грамів метиловий спирт викликає сліпоту, а більше 30 – є смертельною дозою. У перерахунку на горілку це 60-65 грамів – трохи більше чарки", – розповіла кандидат технічних наук. За її словами, метиловий спирт може бути присутнім в горілці, але частка його повинна становити не більше однієї сотої відсотка. Етиловий спирт отримують з зерна, крохмаль продуктів, технічний метиловий – з відходів целюлози і синтетичним шляхом.

Доцент кафедри товарознавства та експертизи товарів ХДУХТ Тетяна Попова каже, що в неякісній горілці також може бути присутньою велика кількість сивушних масел, які псують смак. Вони є побічними продуктами і утворюються при перегонці спирту. Тому харчовий спирт повинні ретельно очищати. "Якість алкоголю залежить від ступеня очищення спирту. Чим менше домішок, тим менше похмільний синдром", – говорить Попова. Також якість горілки залежить від м'якості води. Фахівці підкреслюють: безпечніше купувати алкоголь відомих брендів і в великих магазинах. Також радять читати етикетки, де виробники зобов'язані вказувати сорт спирту.

ДОСВІДИ: ВОГОНЬ І КАРТОПЛЯ

Щоб не потрапити на лікарняне ліжко після застілля, слід дотримуватися простих правил. Фахівці радять купувати алкоголь тільки в магазинах, звертаючи увагу на наявність акцизної марки. Однак випадок масового отруєння показав, що підпільники розливали спиртне в фірмові пляшки і навіть наклеювали акциз. "Сегодня" з'ясувала, як експериментальним шляхом можна виявити неякісний фальсифікат на домашній кухні.

У лабораторних умовах домішки в алкогольної продукції визначають за допомогою спеціального приладу – хроматографа. Як розповіла "Сегодня" доцент кафедри товарознавства та експертизи товарів Харківського державного університету харчування та торгівлі Наталія Черевична, чітких і об'єктивних методів визначити якість напоїв в домашніх умовах не існує, однак деякими способами все-таки можна скористатися. Один з них – підпалити горілку. Горілка з етиловим спиртом горітиме синім полум'ям, з небезпечним метиловим – зеленим. Другий спосіб: до ємності з рідиною можна опустити шматочок очищеної картоплі.

За словами Наталії Черевичної, в горілці з етиловим спиртом колір овочу не зміниться, з отруйним метиловим – відбудеться реакція з крохмалем, і картопля набуде рожевого відтінку. Також до зразка можна опустити розпечений до білого на вогні мідний дріт. Якщо при цьому з'явиться різкий неприємний запах, це свідчить про зміст небезпечного метанолу, тому пити такий напій фахівці не радять. Якщо ж в чарці звичайна горілка, то при контакті з гарячою дротом з'явиться легкий фруктовий запах або його не буде зовсім.

Якщо ж після застілля з'явилися нудота, блювота і запаморочення, краще зверніться до медиків.