Ціни на гречку б'ють рекорди: скільки буде коштувати крупа до кінця літа і чому

16 червня 2016, 08:42
Експерти агроринків впевнені: ціни на гречку будуть рости через найнижчий в історії країни врожай

Гречка буде дорожчати до кінця літа. Фото: архів

В Україні ціни на гречку досягли рекордно високої позначки – 50 гривень за кілограм. При цьому середня ціна, за інформацією Держслужби статистики, зросла до 35,6 гривень за кілограм. Сайт "Сегодня.ua" з'ясовував, чому дорожчає гречка, скільки вона буде коштувати до кінця літа, і чому для українців гречка є "стратегічним продуктом".

Найнижчий урожай в історії України

Реклама

Урожай гречки в цьому році склав 128 тисяч тонн (на 24% менше, ніж в минулому році). Це найнижчий показник за всю історію незалежності України, розповів "Сегодня.ua" керувати експертної групи УКАБ Ігор Остапчук. Причин для низького врожаю кілька: площі посіву скоротилися на 7%, а врожайність – на 18%.

Наприклад, якщо в минулому році запаси гречки становили 40 тисяч тонн, вже в цьому році вони скоротилися до 6 тисяч. Крім того, за сезон 2014/2015 вдалося зібрати 167 тисяч тонн гречки, а в 2015 / 2016- всього 128 тисяч тонн

Реклама

Фото: архив

Подорожчання гречки спостерігається з початку року. У січні крупу продавали по 25 гривень за кілограм, а в травні – вже по 30. Зараз ціни різко підскочили до 50 гривень за кілограм. Правда, як відзначають експерти, на столичному ринку все ще можна знайти відносно дешеву гречку, а середня по країні ціна становить 36,5 гривень за кілограм.

У міністерстві аграрної політики припускають, що вартість крупи могли штучно підняти учасники ринку. На даний момент в Антимонопольному комітеті з'ясовують, чи була змова. Якщо слідчі комітету встановлять, що ціни підвищили за попередньою домовленістю – підприємцям загрожує штраф в розмірі 10% від доходу за минулий рік.

Реклама

До слова, деякі експерти ще півроку назад прогнозували стрибок цін на гречку. Так, експерт Ігор Коцел в січні заявив: потенціал внутрішнього ринку знижується, а низькі ціни боляче б'ють по українських виробниках.

"Потенціал внутрішнього ринку гречки зменшується з року в рік. Обвалюються ціни, це б'є по українських виробниках. Треба пам'ятати, що російські підприємства отримують дотації від держави, а наші виробники виживають на ринку самостійно. В умовах, коли дорожчає посівний матеріал, паливо і все інше , українські підприємства також потребують дотацій ", – заявив експерт.

Як прогнозує Ігор Остапчук, гречка буде дорожчати до нового врожаю. Ціни знову впадуть лише через кілька місяців – у серпні-вересні. При цьому, як вважає експерт, гречка у вересні знову може коштувати 25 гривень за кілограм (за умови сприятливих погодних умов).

В УКАБ зазначають, подібна ситуація з гречкою вже була в 2011-му році, тоді в результаті високого попиту і низької пропозиції на ринку ціни підскочили з 11 до 25 гривень за кілограм. "Початок 2011 року споживачам запам'яталося зростанням цін на крупу: брак пропозиції на внутрішньому ринку призвів до того, що залишки сировинної культуриреалізувалися за цінами до 1400 дол. / Т (близько 11,2 грн / кг), а в збутових мережах ціни перевищували 25 -30 грн / кг (3,1-3,8 дол. / кг). Зараз відпускні ціни на підприємствах становлять близько 800 дол. / т (20 грн / кг) ", – говорить експерт аграрного ринку.

Чому гречка – стратегічний продукт

Українці традиційно орієнтуються на вартість гречки і цукру, розповідає Ігор Оставчук, це свого роду "індикатори добробуту". При цьому подібна прихильність до гречки, наприклад, в країнах Західної Європи відсутні.

Фото: архив

"Так склалася культура споживання. У країнах пострадянського простору прийнято вважати, що вартість цукру і гречки – своєрідний індикатор. Я б не сказав, що гречка має такий вплив. Ця крупа легко замінюється іншими, але вона чисто символічно вважається стратегічним продуктом", – розповідає Ігор Остапчук.

Гречка в раціоні українців легко замінюється іншими крупами, наприклад, рисом. Останні кілька років обсяги споживання гречки скорочуються. Як вважає експерт аграрного ринку, після стрибка цін українці будуть менше купувати гречку. Згідно з даними статистики, кожен українець за рік споживає всього кілька кілограмів гречки.