Чим може бути небезпечний небезпечний звичайний хліб

31 жовтня 2015, 08:25
У хлібі може виявитися цвіль, занадто багато добавок для розпушення, а киянину навіть попалася частина металевої форми

Звідки береться цвіль, яка за лічені години з'являється на буханці хліба, і що насправді пекарі маскують за хрусткою скоринкою, розібралися журналісти програми "Ранок з Україною" на канале "Украина".

5. Брудний хліб

Реклама

"Приноситься хліб ввечері після роботи. Вранці він вже, на жаль, або вологий, або у нього корочка черствіє. Проходить півдня, в обід сідаєш їсти – він взагалі покривається пліснявою", – скаржиться Ольга.

Часто цвіль з'являється в буханці хліба ще до того, як він потрапив у продажу, кажуть технологи. Ще під час випічки хліб чіпають голими руками, а потім переносять з одного приміщення в інше, не накриваючи. Це ідеальні умови для харчових грибків. Продавці в магазині теж не соромляться брати хліб голими руками.

Якщо хліб за день-два не продадуть, відправлять назад виробникові. "Іноді замість того, щоб хліб знищити, його розм'якшують і запускають в молоде тісто. Тобто гриби там вже виросли", – каже дієтолог Олександр Ворошилов.

Визначити таку "реанімовану" випічку без експертизи неможливо. Єдина відмінність від свіжої в тому, що за 8-12 годин вона знову покриється цвіллю.

4. Хліб із залізом

Киянин Клим Братковський мало не зламав зуби за вечерею. У буханці чорного хліба з горіхами і родзинками покупець на додачу отримав ще й шматок заліза. "Коли почав різати, почув якийсь скрегіт. І із зворотного боку хліба на досочку впав цей шматок металу", – скаржиться киянин. Це був осколок форми, в якій випікали хлібець.

Металеві осколки можуть потрапити в тісто і задовго до випічки, кажуть фахівці. Наприклад, ще під час виробництва борошна. "Млини, виготовлені з металу, можуть ламатися на цих зернах. І металеві уламки, стружка та інше можуть разом з пшеницею потрапляти в борошномельне виробництво", – розповідає дієтолог Олександр Ворошилов.

Осколок може залишатися всередині вас тижнями, а то й місяцями, поки гостра біль не приведе вас до лікаря.

"Для того, щоб запобігти потраплянню цих частинок в борошно, на млинових комбінатах встановлюють магнітні установки. Але може не існувати такого контролю просто на деяких дрібних підприємствах", – говорить експерт з якості борошна Надія Бачал.

2. Клей з хліба

У хлібі знаходиться колосальна кількість глютену – натуральної клейковини, якою можна навіть клеїти шпалери. "Він залипає на стінках кишечника і починає там гнити", – каже дієтолог.

Норма хліба для здорової людини – 250-300 грам. Перевищувати її не варто, попереджають лікарі. Глютен вже у шлунку зіб'ється в грудку і буде заважати організму перетравлювати їжу.

2. Токсична булка

Ми починаємо забувати, який смак у справжнього хліба, адже його щедро маскують за емульгаторами, розпушувачами і підсилювачами смаку. "Правильний хліб – це хліб, який складається з трьох-чотирьох інгредієнтів: борошно, вода, соняшникова олія, сіль", – стверджує пекар Дарина Брикайло.

Але різних добавок в магазинному хлібі вистачає. Наприклад, для того, щоб тісто сильніше розбухало, в нього додають амоній. Проте вже під час випікання з амонію виділяється надзвичайно токсичний аміак. "Це досить сильний луг. Тобто опіки аміачні нічим не краще, ніж опіки їдким натром або їдким калієм. Тобто це луги, які спалюють слизову", – каже дієтолог Олександр Ворошилов.

Якщо переборщити з амонієм будинку, кухня наповниться їдким аміачним запахом. "Для того, щоб викликати розпушення, кількість повинна бути дійсно великим. Тобто кілька грам, принаймні. І що з цього вийде в результаті реакції, ніхто не може сказати заздалегідь. А навіщо це треба? Такого роду екстремальна кулінарія – вона не для нормальних людей", – повідомляє дієтолог.

1. Відбілювач для хліба

Хліб за ціною 5 гривень ніколи не будуть пекти з борошна вищого сорту. Але для того, щоб хліб мав привабливий білий колір, пекарі не цураються навіть хлору. Саме ним відбілюють борошно в підпільних цехах.

"Взаємодія органіки з хлором – це взагалі приголомшливо негативна штука", – стверджує дієтолог Олександр Ворошилов. Цим же хлором розчиняють іржу. Навіть лікарям складно описати, що відбувається зі шлунком, коли в нього потрапляє хліб з вибіленого таким чином борошна.

Лікарі радять спробувати розпізнати запах хліба, якщо він здався вам дуже білим. "Зазвичай він пахне не хлором – він пахне якоюсь вогкістю, цвіллю", – говорить терапевт Алла Дуб.