Як змінилося меню українців за рік: більше хліба, менше м'яса

1 липня 2015, 08:05
Наше меню: за рік найбільше впало споживання риби, а виросло – картоплі

На ринках продукти дешевші, ніж в супермаркетах, тому покупці стали економити / Фото: Анастасія Іскрицька

Українці за останній рік через кризу і стрибки валюти стали менше отоварюватися в магазинах і зачастили на базари, в тому числі і стихійні, де продукти набагато дешевше. Також почав наш народ економити на імпортній їжі – насамперед на рибі, чаї та кава. Такий висновок роблять експерти продринку, проаналізувавши дані Держстатистики (див. Інфографіку). І прогнозують: у майбутньому році ситуація навряд чи зміниться.

Реклама

Згідно з статистичними даними, на місяць кожен українець споживає всього 0,7 кг м'яса та ковбаси. Але насправді ці дані не зовсім повні, визнаються в Держстатистики: цифри охоплюють тільки юридичних осіб, тобто великі торговельні мережі і невеликі магазини. А ось покупки, які народ здійснює у фізосіб і приватників, які торгують на базарах, не враховує, так що реальне споживання продуктів харчування вище. Так, українці зараз споживають м'яса та ковбаси до 58 кг на рік (4,8 кг в міс.), риби – 11 кг на рік (0,9 кг в міс.), хліба – 140 кг на рік (11,7 кг в міс.), соняшникової олії – 21 л (1,75 л на міс.), цукру – 36 кг (3 кг в міс.), овочів – 110 кг (9,1 кг в міс.), картоплі – близько 100 кг (8,3 кг в міс.) і т. д. У порівнянні з минулим роком дані невтішні: м'яса народ став їсти менше на 10%, овочів і фруктів – на 15-20%. А от попит на картоплю, хліб і крупи виріс на 6-8%.

ЗА ЇЖЕЮ НА БАЗАР. "Приблизно три чверті населення країни, насамперед у глибинці, закуповують їжу у приватних підприємців і торговців на ринках. Так що продажі, про які йде мова в статистиці, припадають на частку жителів великих міст, – говорить директор інформкомпаніі "ПроАгро" Микола Верницький. – Але городяни теж починають економити: якщо рік тому вони закуповувалися в магазині по дорозі з роботи, то тепер багато хто воліє купувати м'ясо, овочі, картоплю і особливо крупи і соняшникову олію на ринках – тому що багато магазинів підвищили ціни. Також на ринках купують чай і каву: вони там коштують на 25-30% дешевше".

Це підтверджує і торгівля: за словами топ-менеджера однієї з великих торгових мереж В'ячеслава Молчанова, продажі в грошах впали за рік на 10-15%. Тому, за його словами, вони змушені скорочувати асортимент товарів, закуповуючи оптом в основному продукти нижнього і середнього цінового сегменту – те, що гарантовано продасться.

Реклама

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко каже, що селяни, рятуючись від інфляції, переходять на натуральне господарство: вони стали більше сіяти зерна, садити картоплі, вирощувати свиней та птицю, а багато хто навіть самі печуть хліб. "Найгірше пенсіонерам-городянам з невеликими пенсіями: обробляти город вони не можуть, а ціни на продукти зросли. Люди змушені жити на кашах і картоплі, а м'ясо собі дозволяють рідко", – говорить Охріменко.

П'ЮТЬ МЕНШЕ. Впало також споживання спиртного: за словами Охріменка, це пов'язано з 25-30% -ним зростанням акцизів на ці товари. Так, пляшка горілки подорожчала за рік з 30 до 40 грн, а пиво – з 6-7 до 9-10 грн за пляшку 0,5 л. А ось незалежний експерт ринку алкоголю і тютюну В'ячеслав Сокерчак відзначає зростання частки підробленого спиртного, насамперед горілки, приблизно на чверть.

ЩО БУДЕ. На думку експертів, цього року через інфляцію, яка досягне 40% в рік, люди ще більше скоротять у своєму раціоні частку м'яса, риби, фруктів і збільшать частку круп і картоплі. "Те, що відбувається зараз, каже про зубожіння населення", – резюмує Верницький.