Що потрібно знати рестораторам щодо карантину вихідного дня. 8 відповідей юриста

13 листопада 2020, 18:19
На вихідних ресторанам заборонили повноцінно працювати, а за порушення світить серйозний штраф

Фото: REUTERS/Daniele Mascolo

З 14 листопада в Україні починає діяти карантин вихідного дня, але заклади громадського харчування до кінця не розуміють, що їх чекає. Бізнес-консультант і юрист компанії з автоматизації кафе і ресторанів Poster Дмитро Кондратьєв відповів на найважливіші запитання рестораторів.

Що означає для кафе, барів, ресторанів карантин вихідного дня?

Реклама

Працювати в суботу і неділю можна тільки на доставку і "на виніс". Посадка гостей в залі закладу заборонена.

Чи можна пускати людей до закладів для продажу "на виніс" або з собою при дотриманні 1,5 метра і позначок на підлозі?

Так. В нормативних актах не зазначено, яким саме чином здійснюється самовивіз. Тому кожен заклад самостійно визначає процес передачі замовлення клієнтам. Далеко не кожен заклад може забезпечити дотримання санітарних норм при видачі замовлення біля двері і не у всіх є спеціальне вікно. Також можуть бути проблеми і з розрахунком клієнтів. Тому, при дотриманні карантинних заходів, можна впускати відвідувачів до приміщення по одному або по кілька людей з дотриманням дистанції 1,5 метра і масочного режиму, але без посадки, і віддавати замовлення "з собою". В такому випадку складу порушення в ваших діях не буде. Головне, щоб у вас не було тісної черги і порушень санітарно-епідеміологічних норм.

Реклама

Як працюватимуть фудкорти в торгових центрах – "на виніс" чи закриються повністю?

З юридичної точки зору ви, як заклад громадського харчування, можете обслуговувати гостей тільки на доставку і "на виніс". Але ситуація з фудкортами в торгових центрах складніша через те, що для них також введена заборона приймати відвідувачів. Тому ваш заклад, можливо, буде обмежений в доступі для відвідувачів. Як варіант, деякі ТЦ пускатимуть людей всередину і контролюватимуть формат роботи закладів, щоб ті не приймали гостей в приміщенні.

Чи є лазівка для повноцінної роботи ресторану у вихідні дні?

Реклама

Для повноцінної роботи вашого закладу лазівок немає. Ви можете переоформити ваш бар або ресторан в магазин, помінявши статут і додавши відповідні КВЕДи. Але, якщо у вас буде магазин, ви все одно не зможете посадити гостей за столики і повноцінно обслуговувати клієнтів. До того ж, переоформлення закладу громадського харчування в інший формат, наприклад, магазину або гастрономії "на виніс", займе багато часу на оформлення документів і ресурсів на ремонт. Як мінімум, вам потрібно зробити перепланування.

Чи є норми, за якими можуть оштрафувати?

За порушення карантину існує адміністративна відповідальність: штраф від 17 000 до 32 000 гривень для громадян і від 34 000 до 170 000 гривень – для посадових осіб. Щоб уникнути штрафів, важливо коректно скласти адміністративний протокол і правильно вести себе при перевірках поліцією.

Чи уповноважена поліція перевіряти заклади на дотримання карантину, адже в законі про поліцію немає ні слова про карантин?

Поліція може перевіряти і складати протоколи, це передбачено не законом про поліцію, а ст.255 Кодексу про адміністративні правопорушення, в тому числі цією статтею передбачено, що протоколи може складати також Служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (колишня СЕС) і уповноважені особи органів місцевого самоврядування. До речі, в Києві вже обіцяють масові перевірки.

Що робити, якщо на вас складають протокол?

Звернути увагу, на кого складено протокол. Поширена причина відмови судами – складання протоколу на співробітника: продавця, бармена і тощо, а не на власника бізнесу. Суб'єктом ст. 44-3 КУпАП є суб'єкт господарювання, а не працівники. Також потрібно перевірити нормативний акт. Перевіряючі часто забувають вказувати, яку саме норму ви порушили. Справа в тому, що ст. 44-3 КУпАП є бланкетною нормою – це означає, що сама стаття не може бути нормою, яку можна порушити. У протоколі потрібно послатися на нормативний акт, який забороняє певні дії. Під час карантину таким актом виступає постанова КМУ №641.

Чи буде якась допомога від держави після або під час карантину вихідного дня?

Поки є тільки обіцянка влади, що будуть компенсації за локдаун вихідного дня, але по факту на сьогодні відсутні нормативні акти, які реально передбачають механізм і процедуру отримання компенсацій для кафе, бару чи ресторану за недоотримання прибутку. Є норми про зайнятість населення, згідно з якими можуть компенсувати частину заробітку співробітникам, які офіційно оформлені. Але проблема в тому, що не всі заклади громадського харчування оформляють всіх своїх співробітників в штат.

Нагадаємо, новини "Сьогодні" вже писали, скільки втратять українські ресторани від карантину вихідного дня. Експерти зазначають, що витрати залишаться колишніми, а ось виручка впаде.

Відео: Сьогодні