День захисника України: як змінилася наша армія за три роки

14 жовтня 2017, 07:07
ЗСУ одягли в нову форму, стали краще годувати і більше платити

Оновлені зразки стали масово надходити на

Сьогодні , 14 жовтня, відзначається День захисника України . Це свято було введено президентом Петром Порошенком три роки тому , замість 23 лютого. За ці три роки Збройні сили України зазнали безліч змін . " Сегодня" виділила найпомітніші поліпшення з них .

Зима близько

За останні три роки в Збройних силах сталася справжнісінька " революція одягу " . Її ідеологами стали представники так званого волонтерського десанту , що надійшли на " службу " в Міноборони в листопаді 2014 року. Про те , що змінилося з того часу , часто розповідає помічник міністра оборони Степана Полторака Юрій Бірюков , також увійшов до складу " волонтерського десанту " .

Реклама

Зиму 2014-2015 року (а нинішня зима знову близько) Юрій Бірюков згадує з жахом, відзначаючи, що зимову форму для бійців ЗСУ закупити було неможливо через специфіку держзакупівель, яка існувала на той момент в Міноборони.

"Назавжди запам'ятається, що Канада фактично врятувала 4 і 5 хвилі мобілізації, виділивши запас зимових речей", – згадує Юрій Бірюков. Не набагато краще, за словами волонтера, ситуація була і в 2015-2016 роках, коли закупівлі форми вже почали проводитися, але все йшло на забезпечення хвиль мобілізації: "відшивалося і видавалося "з коліс", все не вистачало істерично".

І, нарешті, в грудні 2016 року, після затвердження нових технічних умов і нових матеріалів, після "подолання саботажу" в різних департаментах МО, нова форма, за словами Бірюкова, вже почала надходити на передову в АТО. "І, нарешті, початок осені 2017 року. Форма закуплена, поставляється на склади забезпечення та відвантажується в бригади", – підсумував помічник міністра.

Довоєнний варіант зимової форми складався з підстьобування, куртки-парки, а також утеплених штанів. Крім того, бійцям видавали зимові шапки-фески і флісові рукавички. Покращена зимова форма для українських військових складається з чотирьох шарів, використання яких повинно варіюватися в залежності від температури повітря. Для лютих морозів куртка-парка має ще і спеціальну утеплену підкладку.

"Зараз ми закуповуємо зимові берци з мембраною Gore-Tex і зимовим утеплювачем, трекінгові зимові шкарпетки, флісові рукавички з замшевими вставками. Трикотажні шапки з флісовою підкладкою. Термобілизна. Флісові шарф-труби. Флісові куртки-утеплювачі. І двошарові зимові штани і куртки, на синтетичному утеплювачі", – уточнив Юрій Бірюков.

Військові продовжують удосконалювати свій "гардероб". На початку вересня 2017 року начальник відділу розробки речового майна Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних Сил України, підполковник Василь Саковець, представив нові зразки зимової форми. Зимова куртка, наприклад, в ній буде утеплена ще краще, бійці отримають нові флісові рукавиці і термобілизну
.

"Революція харчування"

Багато що змінилося в системі харчування військовослужбовців . Восени 2015 року в Національній академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного у Львові і на Західній військово – морській базі в Одесі почався експеримент – військовослужбовців годували за принципом шведського столу . Тобто під час сніданку , обіду і вечері солдат міг вибирати відразу з декількох страв і напоїв , а не отримував якісь попередні налаштування. Саме за таким принципом поставленасистема харчування в миротворчих контингентах і в арміях країн-членів НАТО. В рамках експерименту солдати могли вибирати з декількох варіантів салатів , а також перших і других страв з м'яса , риби та птиці .
Один з ідеологів " революції харчування " в Міноборони , учасник " волонтерського десанту " Діана Петреня , пояснила , що до початку експерименту військовослужбовців годували згідно з Постановою Кабміну №426 ( " Про норми харчування військовослужбовців " ) . Документ містив у собі досить жорсткий перелік з 70-90 найменувань їжі , хоча в реальності використовувалася від сили половина з них . Однак до цього переліку не входили безліч продуктів , які людина звикла вживати в їжу щодня , наприклад , кава або йогурти .

В ході експерименту було вироблено розширений перелік з 348 найменувань продуктів. 19 січня 2017 року міністр оборони Степан Полторак підписав концепцію і план реформування системи харчування у військах до 2020 року. Харчування за принципом шведського столу з великим вибором з різних страв вже вводиться в військах. А в кінці 2019 року на цю систему повинні перейти всі військові частини.

Вноситься різноманітність і в польовий раціон українських бійців. Як пояснив Юрій Бірюков, до наших днів дожив армійський "сухпай", який був затверджений ще в 1974 році. Він складався з єдиного раціону. Зокрема, на сніданок призначалася банку тушонки. На обід – банку печінкового паштету і банку рисової, гречаної або перлової каші з м'ясом. На вечерю – знову ж банка каші. У старий армійський сухпай також входили вологі і сухі серветки, три ложки для сніданку, обіду і вечері, 90 грам цукру, два пакетики чаю, один стікер кави і один стікер меду.

Однак, з 27 липня 2017 року військові частини почав надходити новий сухий пайок для солдатів, сформований за стандартами НАТО. Він включає в себе вже 7 раціонів на кожен день тижня. Наприклад, раціон вівторка складається з гречаної каші з яловичиною (на сніданок). На обід пропонується гороховий суп на свинячому бульйоні і квасоля з овочами та куркою в якості "другого". На вечерю – каша перлова зі свининою і свиняча тушонка.

Новий комплект також доповнений джемом, шоколадом, сіллю і перцем для приправи, двома таблетками жувальної гумки і підігрівачем їжі – незамінною річчю в польових умовах
.

Їжа. Для бійців впровадили харчування по системі "шведський стіл" і ввели нові сухпайки

Фінансування

Після початку російського вторгнення і бойових дій на Донбасі витрати на утримання армії постійно росли . Збільшувалася і грошове утримання військовослужбовців . Так , на початку 2014 року мінімальне грошове утримання рядового в мирних умовах становило від 2,3 тис . грн .

Реклама

Платня лейтенанта, командира взводу поза зоною АТО в 2014 році починалося від 3,8 тис. грн, капітана-командира роти – від 5 тисяч, підполковника-комбата – від 5,6 тис., полковника, командира бригади – від 6,5 тис .

В цьому відношенні українські військовослужбовці сильно поступалися своєму основному противнику. Так, за станом на 2014 рік російський полковник, в перерахунку з рублів на гривні, міг отримувати до 35 тис. грн, підполковник – від 32 тисяч, капітан – від 23,4 тисячі і лейтенант – від 17,7 тис. грн.

Ганебну диспропорцію вдалося частково усунути в 2016 році, коли українським військовослужбовцям майже втричі підвищили грошове утримання. Починаючи з 1 січня 2016 рядовий стрілок поза зоною бойових дій отримує вже від 7 тис. грн, лейтенант – від 9,5 тис., капітан – 11 тис., підполковник – 13 і полковник – 16 тисяч. Це як і раніше менше, ніж у росіян, але
влітку 2017 року були введені додаткові надбавки за службу на передовій. Тепер боєць на " першій лінії " може отримувати разом з усіма " накрутками " до 17 тис . грн .

Але найголовніше досягнення з 2014 року – це поява в армії воював особового складу : сержантів і молодших командирів , вважає полковник запасу Юрій Повх .

"Це люди, які мають бойовий досвід. Це люди, які здатні на особисту ініціативу і можуть взяти відповідальність на себе. Я вважаю, що всі попередні роки у нас культивувалося саме відсутність цих якостей, тому що армія у нас була невоююча і займалася, здебільшого, продажем того, що залишилося від Радянського Союзу, і проїданням бюджету", – Юрій Повх.