Депутати обіцяють не позбавляти народ м'яса, сала і молока

19 грудня 2014, 07:33
У Раду подано законопроект про чергову відстрочку заборони продажу на ринках продуктів із селянських господарств

Сальце, смалене соломою, ще попробуємо! Фото І. Дармостук

М’ясо, сало і молокопродукти після 1 січня 2015 р. повинні залишитися на продринках. Депутати поквапилися і подали законопроект, за яким на два роки, або до 1 січня 2017 р., відкладається заборона продажу на ринках м'яса копитних тварин, забитих не на спецбойнях, а в домашніх умовах, як зараз, а також заборону продажу домашнього молока, сиру, сметани.

Нагадаємо: це вимога стандартів СОТ, яка повинна була набути чинності ще в 2011 р., але двічі переносилася. Як через неготовність влади – не були побудовані за держрахунок бойні, так і через селян-приватників – молоко як і раніше у нас доять руками, а в ЄС – доїльними апаратами, забезпечуючи його стерильність. "Сегодня" писала про цю проблему 17 грудня, попереджаючи, що може настати колапс: продавці не зможуть легально продати, а покупці – купити продукти і торгівля стане стихійною, без контролю якості.

Реклама

Як роз'яснив нам автор законопроекту нардеп Сергій Каплін (БПП), крім відстрочки, Кабмін зобов'язаний за три місяці прийняти держпрограму створення мережі пунктів забою м'яса і приймання молока та передбачити її фінансування. "Сподіваюся, що ми встигнемо до 31 грудня ухвалити закон", сказав Каплін.

Директор інформкомпанії "ПроАгро" Микола Верницький каже, що для вирішення проблеми потрібно не менше 2 млрд грн держінвестицій, бо таких "точок" має бути не менше 1-2 на район тобто близько 1500 по країні, плюс зарплата забійників і ветлікарів. "Лише тоді можна говорити про перехід на євростандарти, але мені складно прогнозувати, знайдуть у бюджеті кошти чи через 2 роки знову доведеться зрушувати терміни", – підсумував Верницький.