"Десерти як картини": харків'янка за допомогою 3D-принтера створює незвичайні торти

21 вересня 2016, 05:15
Приготування торта займає від трьох днів до цілого тижня

Десерти Дінари Каско називаються просто: «Геометрична фігура номер такий-то». Фото Facebook / dinara.ua

<p>Десерти Дінари Каско називаються просто: &laquo;Геометрична фігура номер такий-то&raquo;. Фото Facebook / dinara.ua</p>

Реклама

Дивовижні тістечка, торти і капкейкі авторства 27-річної харків'янки Динари підкорюють любителів кондитерської майстерності по всьому світу. Тільки в Instagram у дівчини вже 173 тисяч передплатників, а кожна нова фотографія збирає тисячі лайків і коментарів. А все тому, що свої "геометричні" солодощі Динара виготовляє за допомогою... 3D-принтера! Уявіть собі: червона куля всередині прозорого куба з карамелі, на якому зверху прикріплений такий же прозорий трикутник з цукру. Крім того, що воно красиве, – його ще можна з'їсти.

СОЛОДКА АРХІТЕКТУРА. Як розповіла Динара "Сегодня", "друкувати" свої десерти вона почала років п'ять тому. "Раніше я довго жила в гуртожитку, де не було де готувати. А коли з'явилася своя кухня, і я пішла в декретну відпустку, почала більше приділяти уваги випічці, – говорить Дінара. – І мені завжди здавалося, що все десерти якісь однакові. А так як у мене архітектурна освіта, я вирішила поєднати своє захоплення випічкою з архітектурними формами і створити щось нове". Форму для кожного десерту дівчина попередньо придумує і промальовує на комп'ютері в програмі для створення тривимірної графіки, після чого друкує силіконову модель солодощі на 3D-принтері. На "друк" десерту йде до двох днів. "Після друку я сама шліфую модель і віддаю її майстру для виготовлення форми для випікання торта", – розповідає майстриня.

НІЧНЕ ХОБІ. Так як Динара сидить в декреті з дворічною донькою, працює вона в основному ночами. "Практично все літо спати лягала о третій годині ночі. Але все одно доводиться працювати дуже тихо – щоб не розбудити дочку, – скаржиться Динара. – Через це не можу стукати і гриміти, і не всі форми виходять як треба". Саме тому дівчина поки не замислюється про масове виробництво своїх десертів. "Поки це нереально: ці десерти – як картини, які не можна поставити на конвеєр, – зізнається дівчина. – Та й дорого. Коли торт готовий, мені доводиться руйнувати форму, яка коштує 500 грн, щоб дістати і не зруйнувати всю красу. І якщо він не вийшов, доводиться переробляти. Одного разу випікала шість разів, поки не вийшов ідеально".

Реклама

Динара каже, що спочатку геометричні форми її десертів не всім сподобалися: при 20 тисячах передплатників в Instagram вони отримували менше "лайків" і коментарів, ніж класичні солодощі. Але потім справа пішла на лад, і зараз роботами дівчини цікавляться кулінари з десяти країн світу. "Зараз хочу спекти торт у формі незвичайного будинку, який побудований в Китаї", – розповіла Динара. – Тим більше що вже бачила в інтернеті китайські копії моїх десертів".