Де безпечніше купувати продукти під час епідемії: на ринку або в супермаркеті

3 квітня 2020, 06:33
Експерт пояснив, як правильно дезінфікувати продукти, щоб уникнути зараження коронавірусом

/ Фото: Reuters

Після того як в Україні знову відкрилися базари та ринки, люди кинулися закуповуватися на них. Але де безпечніше купувати продукти на ринку або в супермаркеті? Та як їх правильно обробляти?

Сергій Пархоменко через карантин скуповується лише в супермаркетах. Бере продукти тільки в індивідуальній упаковці. А потім ще й ретельно обробляє:

Реклама

"У мене є серветки антибактеріальні для такого випадку приготовані. І я протираю всі ці поверхні антибактеріальними серветками".

Знезаражує також фрукти і овочі:

"Всі фрукти підлягають обробці. Їх можна протирати або серветками, або ж взяти ганчірку, просочити антибактеріальним милом і також вимити".

Навіть м'ясо і рибу, які підлягають термічній обробці, Сергій теж старанно миє. Але чи не занадто він стурбований? Новини "Сьогодні" запитали у національного координатора проектів ЄС з безпеки харчових продуктів.

Віталій Башинський, координатор проекту ЄС "EU4SaferFood":

Реклама

"На поверхні м'яса коронавірус в принципі може існувати, як на звичайній поверхні. Це не є для нього чимось незвичайним. Тобто, якщо ми говоримо про три доби існування вірусу на гладкій металевій поверхні, то на м'ясі він буде зберігатися так само".

Тому перед приготуванням м'ясо слід потримати у теплій воді. І вже потім смажити, варити або тушкувати. І головне купувати м'ясо і молочну продукцію в перевірених місцях.

"Якщо йдеться про серйозну торгову мережу, в якій вжито всіх заходів щодо забезпечення здоров'я власного персоналу, то там зазвичай рівень нашої скажімо так безпеки, як споживача, трошки вищий, ніж якщо ми купуємо цей сир десь на зупинці автобуса", – говорить експерт.

Для надійності молоко можна прокип'ятити, а з сиру зробити запіканку. Овочі і фрукти – обдавати теплою або навіть гарячою водою.

"Якщо поверхня не пошкоджена промийте теплою водою, просто теплою водою. Після цього помийте руки, наріжте і з'їжте".

Дезінфікувати антисептиком або милом овочі та фрукти Віталій Башинський не радить. Тому що хімічні сполуки можуть залишитися на поверхні плодів і зашкодити здоров'ю.

Реклама

І найголовніше! Якою б ретельною не була обробка продуктів, не забувайте про власну гігієну. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід ретельно вимити руки з милом. Тоді жоден вірус не страшний.

Водночас уряд піклується про те, щоб українцям було чим дезінфікувати руки. Раніше новини "Сьогодні" писали про те, що "Укрспирт" завантажать замовленнями на продукцію, затребувану під час карантину. Заводи випускатимуть дезінфікуючий засіб, який використовується як сировина для антисептиків.