Головне – не отруїтися: як виявити нітрати в ранніх овочах і фруктах

21 травня 2018, 10:33
Свіжістю і запахом весни ранні овочі і перша полуниця так і ваблять покупців

Полуниця розміром з яблуко, молода картопелька калібром один в один. Редиска, помідори, огірки – прилавки вже ломляться від різноманітності ранніх овочів і фруктів, і це тільки початок. Тут головне – не отруїтися.

Де виростили огірки, які нібито з Херсона? Або картоплю, яка – написано, що українська, а насправді – пакистанська. Або та ж полуниця ...Чому вона велика, але несмачна? Чи є там нітрати і як їх виявити.

Реклама

Свіжістю і запахом весни ранні овочі і перша полуниця так і ваблять покупців. Скучивши за вітамінами, ми не шкодуємо на них грошей. Але що насправді містять дари теплиць?

Які вони, сучасні прийоми вирощування скоростиглої продукції? Чому навіть на власних грядках можна отримати небезпечний урожай? І де краще купувати овочі – в супермаркеті, на стихійному ринку чи на елітній Бессарабці?

Для експертизи журналісти вирішили взяти капусту, картоплю і полуницю.

Реклама

У супермаркеті 300 грамів полуниці обійшлися в 43 гривні. Менше кілограма молодої картоплі – майже в 50. І одна капуста вийшла 27 гривень і 15 копійок.

А ось на стихійному ринку біля метро – продавати овочі при вигляді камери навідріз відмовилися.

Камери не побоялася тільки одна продавщиця. 54 гривні за 600 грамів полуниці. Молодої картоплі не виявилося. Капусту купили за 31 гривню.

Реклама

На Бессарабці 700 грамів херсонської картоплі продали зі знижкою за 40 гривень. 700 грамів полуниці – за 130.

Таким покупцям, як американець Ентоні, на Бессарабці завжди раді: він і не думає торгуватися. Свіжими овочами та фруктами наїдається тут, а консервовані повезе за океан.

Українські продукти смачніше, тому що натуральні, вважає американець. Журналісти і самі в це повірили: адже продавці показали лабораторні висновки.

Дорого, як на Бессарабці – про ціни на цьому найстарішому ринку в центрі столиці навіть склали приказку. Сюди заходять за смачненьким відомі політики, іноземці, зірки шоу-бізнесу. За продукцією для vip-клієнтів повинен бути суворий контроль. Цікаво, що покаже експертиза?

"Укрметртестстандарт" проводить одні з найточніших досліджень в Україні. Капуста, картопля, полуниця – вже не просто продукти, а по-науковому "зразки".

Овочі і полуницю подрібнюють, додають реактив і занурюють в розчин електроди. Вміст нітратів розраховують за формулою. Аналіз не складний. Але де гарантія, що в лабораторіях при ринках його проводять так само ретельно?

Ми виявить похибки в висновках колег "Укрметртестстандарт"? Поки готуються результати, ми вирішили запитати у самих агрономів: скільки хімії потрібно, щоб скоріше отримати урожай?

У найбільшому тепличному господарстві на Київщині в Калинівці вирощують красиві помідори і з мінімальним вмістом нітратів – виявляється, можна і так. Все завдяки голландській технології.

Замість землі – мінеральна вата. Крапельним зрошенням до неї вносять поживні речовини – азот, фосфор, калій. Їх доза залежить від погоди.

Коли рослини вирощують на відкритому ґрунті, не допустити надлишку поживних речовин складніше. Навіть нешкідливий перегній може напхати плоди нітратами.

За продукцію цього комбінату часто видають інші помідори і огірки. Тож знайти "правильні" овочі на прилавках – той ще квест. Тим часом, "Укрметртестстандарт" вже готовий оголосити результати. Нагадаємо, журналісти здали на перевірку капусту, картоплю і полуницю, які купили в супермаркеті, біля метро і на Бессарабці.

Найбільше нітратів виявили в полуниці зі стихійного ринку. І хоча в Україні немає норми на цю ягоду, російську – 100 міліграмів на кілограм – вона перевищила. А що показала картопля? Не більше 250 міліграмів на кілограм, виявили 90 і 173 – все в межах норми.

А ось результати експертизи капусти дуже здивували: правильною виявилася тільки куплена біля метро.

Навіть на дорогому ринку або в супермаркеті є ризик купити продукцію з перевищенням концентрації нітратів. Її можна зменшити, якщо потримати овочі в теплій воді. Але про всяк випадок, перші дари теплиць краще їсти потроху.

Раніше повідомлялося, що в Україні впали ціни на ранню полуницю і черешгю. На оптових ринках Західної України ціни на ці ягоди знижуються щодня. За тиждень їх вартість впала мінімум вдвічі. Про це свідчать дані моніторингу, проведеного аналітиками "Інфо-Шувар". За даними фахівців, полуниця і черешня вже коштують в 1,5 раза дешевше, ніж рік тому.

Нагадаємо, крім фруктів і ягід, в Україні на початку травня зафіксовано зниження цін на частину продуктів, що входять до споживчого кошика. Втім, зниження цін на овочі експерти не чекають ще місяць-півтора – поки в продаж не надійде новий урожай коренеплодів.