Хамон і сало: експерти розповіли, як вибирати і скільки їсти

9 січня 2019, 13:39
Українське сало та іспанський хамон по-своєму корисні, кажуть дієтологи

Експерти розповіли, як правильно вибирати і їсти хамон та сало. Хамон – іспанський делікатес. Свинячу ногу спочатку в'ялять від півроку до двох з половиною років, а потім нарізають тоненькими слайсами. Навіть професію спеціальну вигадали – кортадор – людина, яка нарізає хамон. Власник м'ясного магазину Андрій каже, щоб навчитися правильно нарізати м'ясо, потрібно тренувався не один місяць.

"Якщо м'ясо нарізане недостатньо тонко – воно просто не жується. Навіть найкращий хамон якщо буде нарізаний неправильно – він зіпсований", – говорить Андрій Шукевич, кортадор, власник м'ясного магазину.

Реклама

А ось про наш національний делікатес – сало – українці поступово починають забувати. У 2018 року ми з'їли його на 10% менше, ніж в 2017.

Шеф-кухар ресторану Віктор каже, люди просто знають мало рецептів приготування сала.

"Нарізаємо на маленькі скибочки, це як аналог карпаччо, і зараз будемо його доповнювати скибочками часнику ... Додаємо цибулю і масло з кропу з петрушкою", – розповідає Віктор Тимчишин, шеф-кухар ресторану.

Реклама

Сало і хамон потрібно вміти правильно вибирати. Хамон купуйте тільки той, який зрізається у вашій присутності. Це гарантія свіжості продукту. А ось вибирати сало слід за кількома критеріями.

"Сало не повинно бути твердим, інакше це говорить про те, що воно дуже довго зберігалося. Звертайте увагу на шкірку сала: якщо є шкірка сала, то вона не повинна бути пошкоджена. Вона не повинна розлазитися", – говорить Олена Сидоренко, харчовий технолог.

Дієтолог Людмила Гончарук не радить зупиняти свій вибір на чомусь одному. І українське сало, і іспанська хамон по-своєму корисні. Однак їсти такі делікатеси можна не частіше трьох разів на тиждень, інакше погіршується кровообіг.

Реклама

Раніше ми писали, кому корисно їсти сало.

Нагадаємо, іспанський футбольний клуб розфарбував свою форму в кольори хамона.