Як готують кутю в різних регіонах України: смачні рецепти

6 січня 2020, 03:52
Кореспонденти "Сьогодні" дізналися про традиції в центрі, на сході та на заході країни

Уже майже годину на кухні киянки Оксани Грузицької на повільному вогні нудиться і закипає пшениця для святкової куті. Серед 12 страв, які будуть на столі, кутя – головна.

"Як там наша кутя? Зараз подивимося, ще час не вийшов, ще трішечки!" – стежить за приготуванням святкової страви киянка Оксана Грузицька.

Оксана готує кутю за сторічним рецептом прабабусі. Основа – пшениця і джерельна вода. І обов'язково слід задобрити страву!

Реклама

"Це родзинки, це горішки грецькі, бабусі наші не мали тоді ще арахісу. Мак, мед, і зараз господині прикрашають цукатами різними" – розповідає Оксана.

Мак перемелює у блендері, подрібнює горіхи і промиває родзинки. Але фінальний етап створення головної страви Святвечора – додавання узвару. Сухофрукти для нього Оксана ретельно промиває.

"Уже коли готова кутя, його трошки, половину склянки беруть, заливають, в кінці і перемішують", – пояснює Оксана Грузицька.

І ось на плиті парять вже дві каструльки – з узваром і кутею. Ще мить – і Оксана по черзі підмішує інгредієнти. І тут головне не переборщити – тільки дві ложки. Прикрашає цукатами і додає узвар. Як символ свята – посередині солом'яне янголятко.

Головним напоєм Святвечора вважався узвар, а головною стравою – кутя, проте в різних регіонах її склад міг відрізнятися.

Реклама

Уже другий рік фітнес-тренер з Павлограда Тетяна Зінченко ставить на стіл 12 пісних страв.

"Ми беремо звичайну пшеницю, яку я попередньо замочила на добу у водичці, і засипаємо її в каструлю", – пояснює мешканка Павлограду Тетяна Зінченко.

Готує страви для кумів і хрещеників. Зізнається – калорії рахує, тому підсолоджує журавлиною замість цукру.

"Завжди шукаю якісь класні добавки. Саме щоб рослинні, які допомагають своє тіло підтримувати в чистоті і на користь для здоров'я", – каже Тетяна.

До Святвечора Тетяна досі готується за традиціями бабусі: замочує мак, додає у страву мед, трохи родзинок. У сім'ї Зінченко без куті за стіл не сідають.

Реклама

"Кутя з пилу, з жару. Традиційна страва Святвечора. По ложці – кожному гостю. Це традиція нашої сім'ї", – пояснює Тетяна Зінченко.

На Прикарпатті кореспондентам "Сьогодні" розповідають про складові своєї куті.

"Беремо пшеничку, як символ достатку, втираємо мак, додаємо горіхи, додаємо мед, щоб було солодко", – говорить мешканка Івано-Франківська Любов Петрунько.

У сім'ї Путруньків на столі завжди 12 страв. До Святвечора готуються з самого ранку.

"Готують вареники з капустою, вареники з картоплею, квашену капусту, рибу смажену, оселедець, салат з буряка, узвар", – розповідає про традиції Любов Петрунько.

У кутку – ставлять дідуха, а вечерю починають з молитви. У повітрі – дух Різдва.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати узвар на Різдво.