Як змінилися правила контролю та якості харчових продуктів

23 травня 2018, 07:28
Тепер з'явилася можливість перевіряти представників бізнесу без повідомлення власників за 10 днів до перевірки

Фото: архів

Нещодавно, а саме 4 квітня набула чинності основна частина закону, який посилює контроль у сфері харчової продукції. Закон був ухвалений Верховною Радою ще в травні 2017 року, а президент підписав документ в червні 2017 року.

У Держспоживслужбі зазначають, що йдеться про нову систему контролю якості і безпеки харчових продуктів, коли держава перестає диктувати підприємствам, що і як робити, а тільки контролює, щоб продукція, що випускається, була безпечною для людини.

Реклама

Плюс цього закону в тому, що тепер з'явилася можливість перевіряти представників бізнесу без повідомлення власників за 10 днів до перевірки. Також контроль стане ризик-орієнтованим і проводитиметься з тією періодичністю, якої буде достатньо для підвищення безпеки продуктів. Якщо підприємство віднесуть до високого ступеня ризику, перевірки там проводитимуться раз на квартал. В уряді впевнені, що це дозволити зробити український ринок безпечнішим і мінімізує ризики покупки товару неналежної якості.

Максим Несміянов, виконавчий директор Союзу споживачів України, пояснив в коментарі сайту "Сегодня", що хоча повноважень у служби і стало більше, результати перевірок в більшості випадків можуть виявитися невтішними.

"Припустимо, ви отруїлися шматочком м'яса. Ви приходите до захисту прав споживачів, згідно з новим законом від 4 квітня у них повноважень більше і попереджати про перевірки не потрібно, для перевірки їжі дозвіл отримувати не потрібно. Припустимо, вони виходять на перевірку до того ж супермаркету, ви надали всю інформацію, дали їм м'ясо з хробаками, вказали чек, партію, найменування. вони приходять через тиждень і шукають конкретно цю партію м'яса. А партія м'яса розходиться протягом доби, максимум – двох. І після вони напишуть, що за вашою скаргою нічого не було виявлено", – говорить Несміянов.

Раніше в Держспоживслужбі нам повідомили, що, згідно з попередніми нормами, вони повинні попереджати суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 днів до перевірки, в результаті чого товари, які не відповідають вимогам законодавства, просто знімаються продавцями з реалізації на час перевірок.

Реклама

Докладніше про те, які товари найчастіше продаються в магазинах простроченими, читайте в матеріалі сайту "Сегодня": Прострочені товари і підробки: що продають українцям.