Як не отруїтися грибами, і що робити в разі біди: Супрун надала поради

29 липня 2018, 17:06
У МОЗ пояснили, які симптоми у людини при отруєнні лісовими дарами природи

Поганки. Фото: facebook.com/ulanasuprun

В.о. міністра охорони здоров'я Улян Супрун надала поради українцям, як уберегти себе від отруєння грибами. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, в Україні зростають майже 2000 видів шапинкових грибів, з них їстівними вважаються не більше 500.

Реклама

Як захистити себе від отруйних поганок, і що робити, якщо підозрюєте, що все ж спробували отруйний гриб:

  • краще відмовитися від вживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, які підлягають контролю і продаються в торговій мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • якщо все ж пішли за грибами – уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте тільки добре знайомі вам гриби. При найменшому сумніві відразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді або старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, у тому числі важкі метали;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збору;
  • варіть гриби не менше трьох разів, кожного разу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Основні ознаки отруєння:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль в животі, діарея;
  • підвищення температури тіла, зниження пульсу, задишка, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки і ноги), поява галюцинацій і марення.

"Якщо у вас з'явився хоча б один з цих симптомів – терміново телефонуйте "103". Поки їде допомога, промийте шлунок простою водою (викличте блювоту), пийте багато рідини і прийміть сорбенти", – розповіла Супрун.

Реклама

Як ми вже писали, в Україні розпочався грибний сезон – люди губляться і потрапляють до лікарень цілими родинами. У Києві зафіксовано перші за сезон випадки отруєння грибами. У столичній лікарні вже шестеро постраждалих, а в інших регіонах фіксують смертельні випадки.

Лікарі застерігають, що обережними потрібно бути навіть з їстівними грибами. Фахівці відзначають, що сам продукт досить важкий для шлунка, а проблеми може відчути і здорова людина, а також ті, хто страждає холециститом, панкреатитом, у кого застій жовчі.