Як поїсти і не потрапити в медпункт

12 лютого 2018, 04:01
Як зробити так, щоб все, що ми купуємо або їмо, не привело нас в медпункт і навіть в реанімацію

Колись вона належала обраним: заміняла гроші, прирівнювалася до золота, була причиною воєн і народних бeнтов. Вважалося, що сіль продовжує життя. Але як тільки добавка стала доступною, відкрилася її друга сутність.

Виявляється – любителів солоненького може схопити інфаркт, інсульт, хвороба Альцгеймера або навіть рак. Звичайно, це не означає, що недуги нас чекають прямо в сільниці або в тарілці з борщем. Але питання – а чи треба досолювати, для вчених уже не стоїть. Адже практично в кожному продукті, який ми їмо, є той самий натрій хлор. І його кількість в організмі має бути строго регламентована.

Реклама

Вона не сідає за стіл без солі, він же воліє їжу прісну. Смакові звички – єдине, на чому не сходяться подружжя Віра і Олександр.

Про те, що багато солі їсти шкідливо, активно заговорили півстоліття тому. У 1979 році на міжнародному симпозіумі в Німеччині хлорид натрію визнали згубним для організму. З того часу і почалося повальне захоплення дієтами без солі.

Бере участь у травленні і обміні речовин. Без неї неможлива передача нервових імпульсів в клітинах і робота м'язів. Корисні властивості солі давно доведені. А ось її негативний вплив до кінця не вивчений.

Реклама

"Надлишок солі призводить до недоумства у мишей" – до такого висновку прийшли в Корнеллського університету США. Гризунів годували їжею, в якій вміст солі прирівнювалося до чайної ложки в день для людини. Через два місяці піддослідні тваринки стали гірше орієнтуватися в просторі і розучилися будувати гнізда.

Це дослідження дає ключ до розгадки порушень пам'яті та поведінки, одне з яких – хвороба Альцгеймера.

Україна разом з Росією і Єгиптом в трійці країн-лідерів по споживанню солі. За даними Міністерства охорони здоров'я, українці з'їдають її в два-три рази більше, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я.

Реклама

Дієтолог Лариса Бойченко вважає, що і цю норму потрібно зменшувати.

"Сьогодні доросла людина більше, ніж у двох грамах, не потребує. Тому що ми сьогодні мало рухаємося. Зайві іони натрію можуть призвести тільки до підвищення артеріального тиску, до накопичення рідини зайвої в організмі, що заважає повноцінному функціонуванню організму", – говорить вона

Ковбаса, сир і навіть хліб – якщо у вашому раціоні є ці продукти, скоріше за все, солі ви переїдайте.

"Практично всі продукти, куплені в магазині і готові до вживання, пересолені. Тому що сіль проявляє смак. І прагнучи, щоб людина знову повернулася за цим продуктом, виробники додають велику кількість солі", – пояснює дієтолог.

А ще ж особливість української кухні – всілякі соління.

Та й сало, звичайно. Невже домашні заготовки теж потрібно відлучити від столу? .. Дієтолог радить знати міру.

"Завжди поміщається в нашу напіврозкриту долоню. Це жменя капусти квашеної. Або може бути два середніх огірки. Два середніх помідори. Навіть двічі в тиждень можна вживати невеликий шматочок сала", – говорить експерт.

Приклад журналіста Світлани Панюшкіної доводить: життя без солі можливе. Вирішивши харчуватися правильно, Світлана, перш за все, перейшла на прянощі.

А ось кому вже точно не загрожує недосол на столі – так це здобувачам мінералу.

Мінерал вибирають шар за шаром, створюючи величезні підземні кімнати або, мовою шахтарів, камери. Ця – висотою з тринадцятиповерховий будинок.

Солездобувачі рідко хворіють на застуди. А ось їх професійні недуги і вплив солі на них – не вивчені.

Сіль – мабуть, найбільш спірний продукт на нашому столі. Недосол також шкідливий, як і пересол. Доза в 250 грам за один прийом – смертельна для людини. Менше їсти готових продуктів з магазину, солити блюдо не під час приготування, а перед подачею на стіл, частіше використовувати прянощі – ці прості поради допоможуть знизити вживання солі до безпечної норми.

Нагадаємо, раніше фахівці заявили, що ванна з морською сіллю очищає організм від токсинів. Крім цього, ми писали, що морська сіль – корисний продукт, який можна використовувати для лікування та профілактики багатьох захворювань і порушень в організмі.