Як правильно виходити з посту без шкоди для організму: поради дієтологів

28 квітня 2019, 01:33
Великий піст вважається найсуворішим – триває сім тижнів

Вже сьогодні завершується Великий піст, він вважається найсуворішим – триває сім тижнів. І на Великдень українці повертаються до звичного раціону – з продуктами тваринного походження. Дієтологи кажуть: різка зміна страв – це стрес для організму.

Вже другий рік поспіль Наталія Сергєєва тримає передвеликодній піст. Каже, стала краще себе почувати, і відмовитися від м'ясних продуктів було нескладно. Скучила хіба що за молочкою. Після завершення посту порадує себе перш за все сирами.

Реклама

Дієтологи розповідають: піст – серйозне обмеження для організму, і основна проблема виходу з нього – бажання з'їсти все і відразу.

Щоб організм не отримав гастрономічний шок від того, що людина почала їсти м'ясо, дієтологи радять вживати буженину і паску в окремі прийоми їжі, а починати слід з легких салатів.

Порції і частота прийому мають значення.

Реклама

"Перше – це почати дрібно харчуватися в ці дні. 5-6 прийомів їжі ми чергуємо і не більше ніж 200-250 грам за один прийом їжі, для чого, що б не навантажити наш організм", – радить Євгенія Крилова, дієтолог.

Крім поганого самопочуття, каже вона, українці ризикують підірвати підшлункову і печінку, адже через велику кількість тваринних жирів організму буде складніше перетравлювати їжу.

"Потрібно тваринний білок їсти з великої порції салату, але тут мова йде не про майонезні салати, тут мова йде про свіжі салати, у великій кількості зелень повинна бути", – радить експерт.

Дієтологи також рекомендують, прийшовши з церкви, залишити м'ясні страви на другий прийом їжі. І за півгодини до сніданку випити півлітра води, так не з'їсте зайвого. 

Раніше ми писали про те, що Великий піст "впустив" ціни на свинину, але українців чекає подорожчання, а також порахували скільки коштуватиме правильний раціон для українців.

Реклама