Як правильно замаринувати шашлик на маївку

2 травня 2015, 03:23
Кулінари стверджують, що основа будь-якого маринаду – це цибуля

Маринад - запорука успішного приготування шашлику. Фото: travelnews.cc

Настав період маївок, і маса людей виходить відпочивати на природу. І складно уявити пікнік без приготування шашлику. Соковитий, апетитно приготований шашлик викликає у кулінара особливу гордість, адже смачний шашлик – це не просто страва: це своєрідний символ вдалого пікніка. Одна з основних ролей у підготовці шашликового шоу відводиться маринаду, пише smachno.ua.

Кожен любитель м'яса, приготованого на багатті, знає: успіх будь-якого шашлику на 50% залежить від маринаду. Безумовно, м'ясо можна посмажити, не обтяжуючи себе приготуванням маринаду. Більше того, гурмани вважають, що в маринаді потребує тільки старе або жорстке м'ясо, а свіже і соковите можна посмажити і так. Проте приготування соковитого, "правильного" шашлику вимагає вміння, бо м'ясо, вступивши в контакт з жаром, може втратити весь сік і "всохнути". І в даному випадку важливо вміти правильно розпалити і підготувати вугілля, що під силу тільки бувалим, досвідченим шашличникам. А тим, хто з шашличною наукою знаком не так близько, тому краще м'ясо замаринувати.

Реклама

Маринад, обволікаючи м'ясо, зупинить витікання м'ясного соку і захистить м'ясо від підгоряння. Крім того, він зробить його більш м'яким, і шашлик приготується швидше. Шашлик, що промаринувався, виходить більш ніжним і соковитим і краще засвоюється організмом.

Способів маринування шашлику безліч, причому кожен шашличник відстоює саме свій рецепт. Найпоширеніший варіант – в цибулі, перці і оцті. Цибуля – це основа основ маринаду: чим її більше в маринаді, тим краще. Її можна нарізати кільцями, рубати, подрібнити за допомогою блендера або пропускати через м'ясорубку. Якщо в рецепті маринаду є оцет, краще замінити його лимонним соком, так як він може зробити м'ясо жорстким.

Добре пом'якшують м'ясо кисломолочні продукти. Наприклад, кефір або кисле молоко. Більш сучасний спосіб – додати в маринад пюре або сік з ківі. Головне, не переборщити з ківі (0,5 шт. досить на 3 кг м'яса) і дотримати час закладки. Так, ківі вичавлюється за півгодини до смаження шашлику, але не раніше – інакше м'ясо розвалиться. Тому даний спосіб не підходить для м'яса птиці, так як воно саме по собі ніжне і від такого маринаду може просто "розповзтися".

Реклама

Крім вищеназваних продуктів, в маринади додають гранатовий і вишневий соки, мінеральну воду, соєвий соус, коньяк, горілку, вино, пиво, майонез, кетчуп і різні прянощі (мускатний горіх, чорний і червоний перець, часник, майоран, розмарин, базилік, зіра, чебрець). Сіль краще вводити в кінці маринування, так як вона робить м'ясо жорстким. Так само потрібно пам'ятати, що для приготування маринаду не варто брати посуд, який окислюється.