Хресна хода з Почаївської лаври: люди розповіли, чому йдуть понад 400 км до Києва

12 липня 2016, 11:21
Паломники йдуть цілими сім'ями

<p>Хресна хода. Фото: УПЦ</p>

Реклама

На Західній Україні зі Свято-Успенської Почаївської лаври на минулих вихідних стартувала Всеукраїнська хресна хода миру, любові і молитви за Україну. Тисячі паломників вийшли зі стін обителі і попрямували до Києва, щоб провести більше 400 кілометрів шляху в молитві за мир в країні і припинення війни на сході, повідомляє Центр Інформації УПЦ.

Напередодні хресного ходу в Почаївську лавру з'їхалися паломники з усіх куточків України. Православні християни заполонили всю територію монастиря: хтось жваво обговорював майбутню подію, хтось тихенько молився, інші брали благословення у ченців, щоб Господь допоміг у шляху. Охочих взяти участь в молитовному ході було так багато, що навіть лаврський готель (будинок для прийому) був переповнений, і людям доводилося ночувати в Похвальному храмі монастиря.

Одна з таких паломниць Євгена Царьова, яка приїхала до Почаєва з Донецької області.

Реклама

"Я хотіла вийти з хресною ходою з Святогірської лаври ще 3 липня, але просто не встигла отримати перепустку, щоб перетнути лінію бойових дій і вчасно приїхати в монастир. Але я навіть рада, що Бог зробив так, що сьогодні я перебуваю саме в Почаївській лаврі, адже я ніколи тут не була, а відчути цю атмосферу духовності і своє відчуття причетності до чогось великого і потрібного, думаю, корисно кожному. Просто хочеться, щоб ця війна скоріше закінчилася, і ми знову жили нормально. Без страху водили дітей в школу і могли радіти життю", – розповіла одна з таких паломниць Євгена Царьова, яка приїхала до Почаєва з Донецької області.

Рано вранці Успенський собор монастиря, де зберігаються самі шановані святині лаври – слід Стопи Богородиці і ікона Божої Матері "Почаївська", заповнився людьми. Почався молебень, по закінченні якого, намісник Почаївської лаври митрополит Володимир (Мороз) звернувся до прочан.

"Сила хресної ходи полягає в тому, щоб попрацювати не тільки фізично, а й духовно заради слави Божої і Його великої ласки. Віримо, Господь благословить нас миром і взаєморозумінням, адже для країни це дуже важливо. На жаль, на сході України зараз немає світу, але ми сподіваємося, що попрацювавши, Господь благословить нас. Саме тому закликаю всіх йти з молитвою в серці і на устах. Нехай кожен пройде, скільки зможе", – сказав митрополит Володимир.

Реклама

Після цих слів братія монастиря, а разом з ними тисячі християн, по засіяна квітами і зеленню дорозі, урочисто вийшли зі стін обителі. Щоб подивитися на крестоходців і помолитися разом з ними, на вулички Почаєва вибігли продавці з навколишніх магазинів і жителі сусідніх будинків.

Багатотисячну колону прочан супроводжував автомобіль з потужною аудіосистемою на даху. Зроблено це було для того, щоб канони й акафісти, які священики читали протягом усієї хресної ходи, були добре чутні кожному крестоходцу, адже молитовна хода розтягнулася до кілометра. Люди йшли цілими сім'ями.

"У цій хресній ході йде вся моя сім'я: три брата, сестра, мої діти, мама. Ми всі хочемо миру, тому ми тут. Ми молимося за Україну, щоб в країні панували любов і добро", – розповіла мешканка Кременця Ірина.

На чолі хресного ходу священнослужителі несли ікону Почаївської Божої Матері.

За словами митрополита Володимира, цю чудотворну ікону шанують не тільки православні християни.

- Ми неодноразово помічали, що раніше, коли ікону несли по Тернопільській єпархії, у багатьох селах, де проживають неправославні люди, вони все одно приходили і кланялися їй. Для нас це, звичайно, радісно, адже Божа Матір всіх нас врозумляє і благословляє, – підкреслив намісник лаври.

Вірить в силу чудотворного образу і мешканка Східної України Тетяна. У хресній ході жінка везе коляску зі своїм малюком.

- Я вирішила приєднатися, тому що сама з Луганської області. Для мене дуже важлива ця хресна хода і дуже важливий спокій між регіонами України. Я дуже хочу, щоб все було так, як раніше, і щоб Україна була єдиною. Хочеться внести і свою, хай маленьку, але частинку праці в становлення світу. Вірю, що Господь почує наші молитви, – поділилася прочанка.

Через дві години подорожі, паломників в дорозі застав дощ, проте погода, що зіпсувалася, не позбавила людей наснаги і радісного настрою. Навіть діти в колясках поводилися спокійно і не плакали.

У селі Бережці Тернопільської області хресна хода зупинилася на півгодинний відпочинок. Ченці лаври роздали паломникам проскури, священну воду і молитовна хода знову вирушила у дорогу.

Цей день хресної ходи завершився зупинкою паломників на нічліг в Богоявленському жіночому монастирі Кременця.

Нагадаємо, що загальна протяжність маршруту хресної ходи з Почаївської лаври до Києва складе 438 кілометрів.