Курка залишається найдешевшим м’ясом: ціни в 1,7 разу менші, ніж на свинину — Інститут аграрної економіки

21 лютого 2019, 11:35
За даними Держстату, внутрішній ринок України м’ясом птиці на 100% забезпечують вітчизняні виробники

Станом на 1 лютого 2019 року роздрібна ціна на курячі тушки середньої вгодованості становила 58,01 грн/кг, тоді як роздрібна ціна на яловичину та свинину на кістці (тазостегнова частина) була в середньому у 1,7 раза вищою — 98,53 грн/кг і 99,30 грн/кг відповідно.

Офіційні данні щодо діючих цін на м’ясо птиці, яловичину та свинину оприлюднила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець.

Реклама

"Аналіз роздрібних цін на тушки курей у підприємствах торгової мережі та на ринках показав, що у 2018 році (станом на кінець року) роздрібна ціна зросла порівняно з показником відповідного періоду 2017 року на 7,6% і становила 58,01 грн/кг. Найвищі роздрібні ціни на тушки курей середньої вгодованості наприкінці 2018 року спостерігалися у Донецькій (68,29 грн/кг), Закарпатській (61,95 грн/кг) та Одеській (61,1 грн/кг) областях, а мінімальні — у Чернігівській (54,27 грн/кг), Дніпропетровській (55,32 грн/кг) та Київській (55,41 грн/кг) областях. Найбільше цінове зростання роздрібної ціни на тушки курей зафіксовано у вересні 2018 року — на 2,2% порівняно з серпнем 2018 року. У більшості місяців 2018 року спостерігалася цінова стабільність. Роздрібна ціна зростала в межах 0,4-1,0% порівняно з показниками попередніх місяців", — зазначила експерт.

Дослідження Інституту аграрної економіки свідчить, що у порівнянні з показниками 2017 року найбільше роздрібні ціни на м’ясо птиці зросли у січні — червні 2018 року (на 23,5-30,2%). У липні-серпні — на 11,7-17,8%. Найменшим підвищення було у вересні — грудні (7,1-7,8%). Станом на 1 лютого 2019 року роздрібна ціна на тушки курей середньої вгодованості становила 58,83 грн/кг, тобто зросла на 1,4% порівняно з показником грудня і на 7,0% порівняно з показником лютого 2018 року. Як і наприкінці 2018 року, на початку 2019 року максимальною роздрібна ціна на тушки курей середньої вгодованості була у Донецькій області (69,94 грн/кг). Найнижча роздрібна ціна трималася у Київській області (55,52 грн/кг).

Наталія Копитець спростувала інформацію деяких експертів стосовно того, що ціни на м’ясо курки начебто зрівнялися з вартістю свинини. За даними Інституту аграрної економіки, курятина була та залишається найдешевшим м’ясним продуктом на внутрішньому ринку України.

Реклама

"Споживачі м’ясної продукції надають перевагу м’ясу птиці, яке є значно дешевшим за інші види м’яса. В останні роки у структурі споживання м’яса у перерахунку на 1 особу на рік частка яловичини (близько 13,0%) і свинини (біля 40,0%) скорочується, тоді як частка м’яса птиці зростає і становить трохи більше 47,0%", — констатувала експерт.

Данні Інституту аграрної економіки майже співпадають з офіційною статистикою Міністерства аграрної політики України. За даними міністерства, станом на 8 лютого 2019 року середня оптова ціна курятини становила 46,06 грн/кг, роздрібна — 58,8 грн/кг. Ціна свинини в опті — 75,3 грн/кг, у роздробі — 98,5 грн/кг.

Оптово-відпускні ціни на яловичину становили 79,1 грн/кг, роздрібні — 98,5 грн/кг.

Реклама

"Серед усіх видів м’яса найвідчутнішим є розрив в оптових та роздрібних цінах на свинину — 23,2 грн на 1 кг продукту. Далі йдуть яловичина і птиця (курка) — 19,3 грн та 12,7 грн відповідно", — зазначили в Міністерстві аграрної політики України.

За даними Держстату, внутрішній ринок України м’ясом птиці на 100% забезпечують вітчизняні виробники. Левова частка за обсягами виробництва курятини належить агроіндустріальному холдингу "Миронівський хлібопродукт" (МХП). Продукція відома під торговою маркою "Наша Ряба".