Медики пояснили, чому варто відмовитися від солі в раціоні

3 квітня 2018, 03:00
70% солі українці споживають з продуктами з супермаркетів, і навіть в магазинному хлібі солі досить багато

Фото: Pixabay

Скільки солі в день споживає один українець? Кожен день, самі того не підозрюючи, ми з'їдаємо солі в два рази більше норми. Чим загрожує така передозування, чи є сенс відмовлятися від солі повністю, і як підрахувати свою денну норму – з'ясовували журналісти "Сегодня" в рубриці "Жити Здорово".

Більшість людей їдять 9-12 грамів солі в день – це перевищує норму в два рази і веде до ряду небезпечних захворювань.

Реклама

"Страждають судини, нирки, головний мозок і серце. Коли судини страждають, відбувається порушення цих судин у вигляді інфарктів, інсультів", – розповів заступник гендиректора Центру громадського здоров'я з неінфекційних захворювань Владислав Збанацький.

70% солі українці споживають з продуктами з супермаркетів: ковбасами, сирами, консервами, соусами. Навіть в магазинному хлібі – солі чимало: на кожні сто грамів тіста пекарі кладуть один або навіть півтора грама солі. Таким чином, якщо на сніданок, обід і вечерю з'їдати по шматочку хліба, то ми вже споживаємо два з половиною грами солі – половину добової норми.

А ось відмовою від солі нашкодити собі складно, зазначають дієтологи.

Реклама

"Навіть якщо людина захоче різко скоротити кількість солі, яку вона додає в їжу, то все одно не зможе повністю прибрати натрій зі свого раціону. Тому що він міститься в звичайних продуктах, м'ясі, рибі, морепродуктах, фруктах, овочах, крупах", – пояснила дієтолог-консультант Олександра Жицького.

Медики підрахували, що якби люди споживали рекомендовані п'ять грамів солі, то в світі можна було б запобігти майже двом мільйонам смертей у рік.

Поради лікарів – прості: прибрати сільничку зі столу, і під час готування теж солити поменше. При цьому рекомендують їсти побільше фруктів і овочів, адже калій, що в них міститься, пом'якшує негативний впливу "харчової солі" на кровоносні судини.