Українські діти страждають ожиріннням
В Європі кожна третя дитина страждає на ожиріння . Раніше проблема в Україні не була так виражена , але останні роки набирає темпи . Зараз в країні 70 тис . дітей мають зайву вагу . Це , на перший погляд , не так багато . Але якщо в 2002 році в Україні було 1,4 % дітей з ожирінням , то в 2014 – 2,4 % . І це число зростає .
"Не дивлячись на постійні зусилля в боротьбі з проблемою дитячого ожиріння, кожен третій підліток в Європі як і раніше має надлишкову масу тіла або страждає ожирінням. При цьому найвищі показники відзначаються в країнах Південної Європи і Середземномор'я. Особливе занепокоєння викликає той факт, що епідемія зростає в країнах Східної Європи, де показники традиційно були нижче", - говорить Сюзанна Якаб, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ.
Фото: pixabay.com
У звіті організації зазначається , що в Україні поширеність ожиріння підвищується з віком . Чим старша дитина , тим більше зростає ризик ожиріння через неправильне харчування .
При цьому 53 % українських підлітків їдять щодня овочі . Це один з найвищих показників серед європейських країн . В Іспанії , наприклад , овочі щодня їдять тільки 23 % дітей від 11 до 15 років .
Разом з тим , 39,2 % українських дітей щодня їдять солодощі . А , наприклад , в Словенії тільки 15,8 % . Це говорить про незбалансованість харчування в Україні .
"Їжа стала більш рафінована і з'явилося більше нездорової їжі: борошняних виробів, напоїв з високим вмістом цукру. Зараз кондитерські вироби і солодкі напої доступні для підлітків. Для дітей солодощі ще й символ заохочення, якщо дитина себе добре поводить їй обіцяють цукерку. Це формує звички нездорового харчування", – говорить Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров'я.
Що змінять нові норми харчування
МОЗ зменшив норму потреби в калоріях для дітей різного віку .
Зміни торкнулися харчування дітей 1-3 років – калорійність харчування зменшена на 155 ккал . Дітям 4-6 років потрібно їсти менше на 300 ккал . Шестирічкам норму зменшили на 400 ккал . В 7-10 років норма харчування скоротилася з 2400 до 2100 калорій в день . Відомство скоротило потреби в рослинних білках і вуглеводах . Але збільшена потреба в м'ясі та рибі .
Також в Україні поміняли потребу у вітамінах . Так , в Україні зменшили потребу у вітаміні А і збільшена норма вітаміну D і фолієвої кислоти .
Фото: pixabay.com
Нераціональне харчування призводить до розвитку серцево – судинних , онкологічних захворювань , діабету і порушення обміну речовин – це причини 86 % смертей українців .
Зайва вага може стати також причиною психологічних проблем , соціальної ізоляції та пропуску шкільних занять , зазначають у МОЗ .
"Важливо було переглянути калорії, не зменшити їх обсяг, а збільшити різноманітність. Діти їдять рафіновану їжу з швидкими вуглеводами. Це відображає світову тенденцію, в тому числі і в Україні", - говорить Отто Стойка.
В Україні немає культури харчування
Щоб поміняти харчування дітей , потрібно змінювати ставлення до їжі дорослих і батьків , впевнений лікар .
Фото: hsph.harvard.edu
Так , овочі і фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки . При цьому картопля не вважається овочем за цією системою , оскільки вона негативно впливає на рівень цукру в крові .
Цілісні і неочищені зернові – цільна пшениця, ячмінь, вівсянка, гречка і неочищений рис – менше впливають на рівень цукру в крові і інсулін, ніж білий рис і інші очищені зерна. У тарілці вони повинні складати ¼.
Ще чверть тарілки – це білки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові джерела білка. Вживання червоного м'яса потрібно обмежити, і уникати переробленого м'яса – сосисок, ковбас і т.д ..
МОЗ розробило "Тарілку здорового харчування українця" для дорослих і дітей від двох років. У відомстві рекомендують вживати не менше 300 г овочів і бобових в день. Стільки ж фруктів і ягід, віддавати перевагу цільнозерновим продуктам, 2-3 рази на день вживати молочні продукти і 1-2 яйця. Також 2-3 рази в тиждень МОЗ рекомендує їсти рибу.