Чи можна придбати хорошее вино за 100 грн: експеримент показав несподіваний результат

28 вересня 2018, 05:12
Виявляється, краще віддати перевагу дорожчому українському, ніж дешевшому імпортному

Фото: архів

Кореспонденти "Сегодня" провели власний експеримент, щоб дізнатися, від якого вина краще відмовитися, щоб зберегти здоров'я. Також з'ясувалося, чи можливо придбати якісне вино  за сто гривень.

Досвідчений сомельє Дмитро Сидоренко розповідає: вина з порошків – давно в минулому. Реальний вміст барвників і консервантів – ось, що часто приховують виробники. За його словами, в сухих винах менше додають сульфату сірки, в солодких – дещо більше завжди. І це найгірше, що можуть додати у вино.

Реклама

Тим часом лікар Борис Скачко зазначає: печінку, нирки і серце найбільше страждають від неякісних напоїв.

Вартість такої продукції – до ста гривень. Журналісти "Сегодня" перевірили, чи зможе експерт визначити найдешевше вино й оцінити дороге іспанське. Приносимо сомельє три зразка білого сухого: найдешевше – українське, за 37 гривень, воно буде у мішечку з №2; під третім номером – вино середнього цінового сегменту, за 70 гривень. За 100 грн придбали іспанське, це зразок №1. Для імпортного продукту – вартість невелика.

Найдешевше вино Дмитро Сидоренко виявляє відразу. В такому, на думку сомельє, самого винограду може бути дуже мало. У сухому українському за 70 грн експерт виявив технологічний брак. Втім, цей продукт, каже він, вже можна назвати вином і, принаймні, шкоди від нього не буде. А ось іспанське вино експерту не сподобалося. Він каже, що воно має неприємний смак і більше згодиться для приготування соусів. Тому, перш, ніж гнатися за дешевим імпортним, радить краще віддати перевагу більш дорогому українському. Купити пристойний напій в межах 100 грн цілком реально.

Реклама

"Але зараз, мабуть, від 70 гривень вже можна починати, від 100 гривень вже можна щось знайти. Непогане українське вино. У нас ще існує міф, що українські вина усі погані. А зараз я можу сказати, що є українські вина, які в діапазоні 150 гривень ... Є виробники, у яких дуже гарне вино – сухе натуральне виноградне", – розповів Сидоренко.

Правда, теперішні ціни незабаром зростуть. Можливо, тому ті шанувальники вина, які мають можливість, нині роблять запаси.

Нагадаємо, навесні поточного року в Україні запрацював закон, який полегшує життя виноробам. Невеликі виробники вина тепер не будуть проходити обов'язкову атестацію на відповідність вимогам щодо забезпечення життя та здоров'я людей, охорони навколишнього природного середовища, повного технологічного циклу виробництва, а також відповідність санітарним, пожежним, екологічним нормам і правилам.

Реклама

Водночас на початку вересня в Україні підвищили ціни на вино, коньяк і горілку. Кабінет міністрів ухвалив рішення підвищити мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на алкогольні напої. Мінімальні ціни на вина натуральні підвищені на 13,5% – до 42 грн за пляшку 0,7 л у роздрібній торгівлі, на кріплені вина і вермути – на 8,9%, до 49 грн, на шампанське за пляшку 0,7 л – на 12,4%, до 89 грн.