На півдні України вперше виростили квадратні кавуни

17 серпня 2019, 06:42
Ізмаїльський фермер виростив органічні ягоди незвичайної форми

/ Фото: Сьогодні

На Одещині почали вирощувати кубічні кавуни. За словами фермера Романа Дяжука, це перші в Україні органічні кавуни такої форми, адже добитися бажаного результату вдалося без застосування пестицидів і штучних добрив. "Сьогодні" вирушили на баштан в селище Саф'яни збирати кубічний урожай.
Від Одеси до Саф'ян, розташованих на півдні регіону, в Ізмаїльському районі, – 250 км. Туди можна дістатися громадським транспортом, але комфортніше і зручніше за часом все-таки на машині. Близько четвертої години в дорозі – і ми на місці. Роман Дяжук зустрічає нас і веде на поле з кавунами.

Аграрне підприємство Романа займається органічним землеробством на 2000 га. З них близько 30 га виділено під різні сорти кавунів, серед яких і дивовижні для наших обивателів смугасті куби. Фермер каже, що це – пробна партія квадратних органічних ягід, велика частина яких пішла на подарунки. Кому – не зізнається.

Реклама

"Ідея створення таких кавунів – звернути увагу людей на весь органічний бізнес України. В Японії і Китаї люди успішно вирощують такі кавуни вже 20-50 років, але там вони часто виходять незрілими, – пояснює Роман Дяжук, відзначаючи, що хотів отримати не просто красивий плід. – У мене була задача, щоб він був стиглим, смачним і, найголовніше, – органічним". 

Кубічні кавуни, вирощені в Саф'янах, абсолютно безпечні для здоров'я, запевняє аграрій:

"В якості добрива використовуються тільки дозволені в органіці препарати, без пестицидів і гербіцидів".

Він розповідає, що в цілому технологія вирощування квадратного кавуна практично така ж, як і у інших ягід з їх поля. Однак всіх карт наш співрозмовник не розкриває, щоб конкуренти не "підгледіли". 

Реклама
/ Фото: Сьогодні

Що стосується світової практики, такого результату досягають за допомогою спеціальних прозорих кубічних форм: зростаючі зав'язі поміщають в цей короб, що і дозволяє формувати у плода нову форму. Такі кавуни купують в основному заради престижу, та й коштують вони дорого. Наприклад, в Японії, де їх почали вирощувати вперше в світі, в спеціалізованих фруктових магазинах просять по 200 дол/штука. А в інших країнах ціна часом може досягати 800 дол. Ізмаїльський фермер пояснює, що квадратні кавуни в світі почали вирощувати з метою маркетингу:

"В теорії, звичайно, такі кавуни зручно складати, але, з огляду на їх вартість, я не думаю, що це для транспортування".

За кожним кубічним кавуном на полях Романа Дяжука ретельно стежать: оглядають на предмет браку, а, щоб на шкірці не було жовтих плям, які зазвичай з'являються на тому боці, на якому лежить ягода, працівники перевертають їх один-два рази на тиждень. Так вдається зберегти рівномірно яскравий смугастий окрас м'якоті.

Реклама


 
Ціна на кубічний врожай в Україні поки тільки формується. Наш співрозмовник передбачає, що коштувати така дивина буде більше 1000 грн. Він підкреслює, що справа не в націнці, а в витратах ресурсів. Незважаючи на очікувану високу вартість, попит на квадратні кавуни, каже фермер, збільшується щодня.

"До нас звернулася світова мережа супермаркетів, яка вже готова підписувати з нами контракт, щоб відправляти їх на експорт, – поділився з "Сьогодні" Роман. – Ми готові вирощувати на експорт, але для цього ми повинні зробити не одну сотню кавунів, щоб виглядати гідно". 

В Україні ягодами з Саф'ян зацікавилися ресторани і деякі торговельні мережі. "Ще б пак, така смакота!" – можемо ми сміливо сказати після дегустації. Куб, який Роман розрізав при нас, був дуже соковитим, стиглим і солодким, як, втім, і інші кавуни звичної для нас форми з його поля. До слова, дізнатися, чи дозрів кубічний кавун, теж можна по звуку. Якщо стукати по дозрілій ягоді, звук буде більше дзвінким.

Дині: на заздрість італійцям

Здивувати шанувальників баштанних культур фермер Роман Дяжук може не тільки кубічними кавунами, а й незвичайними динями. Ці плоди кольору сонця "окупували" близько 7 га його полів. Крім тих сортів, які найчастіше зустрічаються на прилавках, аграрій вирощує експериментальні види динь.

"Європейський ринок переходить на нові сорти", – пояснює він. 

Серед незвичайних сортів на грядках ізмаїльського фермера можна побачити диню Кантелупа. Її листя темно-зелене, а м'якоть плодів має жовтий або помаранчевий колір. Вона дуже соковита і досить м'яка. Такі дині відмінно підходять для приготування цукатів і варення. Вони збагачені каротином, що підвищує їх цінність. Диню використовують в кулінарії, тому що ця ягода володіє сильним ароматом і приємним присмаком. Звідси і друга назва дині – мускусна.

"Ми використовуємо голландське насіння. Коли до нас приїжджали голландські та італійські селекціонери, вони були приємно здивовані і смаковими, і зовнішніми якостями дині. Також на нашій землі вона достигає швидше", – поділився з нами Роман. 

А ось диня, яка зовні схожа на какао-боби, набирає свої смакові якості за півтора місяці. Назва цього сорту – Egnazio. За словами Романа, на його фермі вперше в Україні виростив цей сорт без хімії. Аграрій підкреслює, що технологія вирощування плодів дуже важлива, адже органічні продукти – справжній подарунок нашому здоров'ю.

/ Фото: Сьогодні

  • "Кавун-революціонер" з Японії: шматочки без насіння

Японці – справжні кавунові "революціонери". Вони не тільки почали першими вирощувати квадратні кавуни і кавуни у формі серця, а й вивели в 1940-1950 роках цю ягоду без насіння. Новинка так потрясла світовий ринок, що за прикладом Японії пішли селекціонери з США, Болгарії, Голландії та Росії. Сьогодні таким різновидом кавунів нікого не здивуєш. Правда, багато покупців до цих пір відносяться до цих ягід з побоюванням, вважаючи, що там не обійшлося без ГМО або чогось подібного і шкідливого.

  • "Місяць і зірки": ягода в жовту цяточку

"Місяць і зірки" – це романтична назва кавуна, шкірка якого має темно-зелений (майже чорний) колір. Коли ягода дозріває, на шкірці проступають яскраво-жовті плями різних розмірів, що нагадують зоряне небо. Вважається, що цей сорт вивели в США в штаті Міссурі в 1926 році, але на ринку він зустрічається досить рідко. Вага кавуна може досягати 20 кг.

  • Кавуни в мініатюрі: розміром з агрус

Кавуни Pepquinos, розміром з ягоду агрусу, – зовсім не дітище селекціонерів, як може здатися на перший погляд. Ці малюки, діаметр яких не перевищує 3 см, ростуть в дикому вигляді в Південній Америці, і користуються великою популярністю у рестораторів по всьому світу. Кажуть, на смак мікроарбузи більше нагадують огірки.

  • Місячний кавун: з доплатою за яскравий колір

Жовтий кавун, який в народі називають місячним, з'явився кілька десятиліть назад завдяки схрещуванню звичайного червоного кавуна з диким. Саме від нього новий сорт успадкував м'якоть насичено-жовтого кольору. Спочатку місячні кавуни вирощували в Таїланді. Смаком вони не відрізняються, але коштують у кілька разів дорожче.

  • Найдорожчий кавун – чорний і з Японії

Один з найдорожчих сортів кавуна – Денсуке (Densuke). Він має круглу форму і однотонну шкірку глянцево-чорного кольору. М'якоть такого кавуна – яскраво-червона, цукрово-солодка. Вирощують його тільки в одному місці на планеті – на японському острові Хоккайдо: в середньому в рік там збирають близько 10 000 таких кавунів. Звідси, мабуть, і ціна – близько 250 дол/ягода.

Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" писали про виноградники на півночі України, а фермери розповіли про ризикований експеримент. Фермери зізнаються, що взялися за ризиковану справу, адже погодні умови для цієї культури на Чернігівщині – не дуже підходящі. Однак досвідчені виноградарі, які стали консультантами експерименту, вірять в успіх.