Небезпечна "дитяча" ковбаса: в яких умовах виготовляють улюблений багатьма продукт

7 вересня 2021, 06:15
У цеху стоїть страшенний сморід – про стерильність годі й мріяти

З чого роблять ковбасу? Колаж "Сьогодні"

Унікальний експеримент "Сьогодні" – кореспонденти дізнались, із чого насправді роблять улюблену дитячу ковбасу. А ще здали шматок на дослідження – до спеціальної лабораторії. То чим виробники годують найменших споживачів та чи безпечна дитяча ковбаса?

Кореспондентка спеціально влаштувалась на роботу на виробництво, щоб побачити зсередини процес виготовлення ковбаси. Її відмовляли навіть на підприємстві. Та попри все, пропонують прийти на роботу у в'язальний цех, де сиру ковбасу обв'язують нитками.

Реклама

Пані Катерина, так звуть жіночку з кадрів, щоби було зрозуміло, на яку роботу підписуєшся, вирішує повести в цех. Дорогою розповідає, що на день людина має перев'язувати пів тонни ковбаси. Але журналістка придивляється до мішків з хімікатами та бутлів з незрозумілою рідиною. Завідувачка цехом каже, то все для ковбаси. Працювати треба 10 годин на добу і за кожну годину платитимуть 70 гривень.

У цеху сморід стоїть страшенний, а ще всі двері відкриті: мухам тут раді. Увагу привернули не накриті чани зі шкурами білого кольору, які лежали в якійсь рідині. Ймовірно ці шкури скоро й перетворяться на ковбасу. А от нітрит натрію у мішках – стабілізатор кольору, який, якщо вдихнути, можна обпалити собі верхні дихальні шляхи. Але без цієї отрути ковбаса не була б такою красиво рожевою.

Дивіться, в яких умовах виготовляють ковбасу, у сюжеті:

Реклама

Від побаченого волосся дибки. Натомість ковбаса – улюблений продукт для багатьох. Більшість покупців певні: якщо на етикетці написано "рекомендовано для дітей" – продукт якісний! Та чи так це насправді?

У наступній серії розслідування ми купили два види продукту на ринку та в супермаркеті й віддали на перевірку до лабораторії. Що ж там виявили – вже 7 вересня у новинах "Сьогодні".