Скріншот
У більш ніж сотні водойм України співробітниками МОЗ були виявлені небезпечні мікроби і навіть кишкова паличка . Фахівці пояснили журналістам " Сегодня" , чи безпечна риба з наших річок і як правильно її готувати , щоб не опинитися на лікарняному ліжку .
Так , Сергій Тонконоженко , який займається риболовлею з дитячих років , зізнався , що вудить на спеціальних водоймах , які знаходяться під опікою професіоналів.
"В речках, в природных водоемах я очень давно не ловил. Загрязнение это уже есть, не только отходы жизнедеятельности. Это химические отходы, другие, которые рыба потом потребляет с тем же илом", – рассказал он.
"От речной рыбы не провяленной, не просоленной может быть ботулизм, если есть такая опасность. Или глистные заболевания", – рассказала Елена Сидоренко, эксперт пищевых технологий.
"Глаза должны быть выпуклыми, жабры розовыми или ярко красными должны быть, плавники – не сломанными и не заветренными, абсолютно целыми, чешуя должна плотно прилегать к рыбе", – подчеркнула Сидоренко.
"Рыбу порезать, толщина где-то приблизительно сантиметр, этого будет достаточно. Проварить рыбу минут 20, не меньше, или прожарить 25 минут на умеренном огне с закрытой крышкой", – советует эксперт.
Нагадаємо, 5 червня в Запоріжжі була зареєстрована перша у цьому році смерть від ботулізму – помер 62 – річний пенсіонер , який напередодні їв в'ялену рибу .
Також ми писали про те , що Міжнароднийкомітет Червоного хреста передав Україні вакцини проти правці і ботулізму. Раніше програма розвитку ООН надала МОЗ України сиворотку проти ботулізму, вартістю в 2,5 мільйона гривень.