Небезпечна риба: любителям риболовлі пояснили, як не отруїтися уловом

23 червня 2018, 14:03
Спійману рибу краще готувати відразу після риболовлі, а покупну – перевіряти на якість

Скріншот

У більш ніж сотні водойм України співробітниками МОЗ були виявлені небезпечні мікроби і навіть кишкова паличка . Фахівці пояснили журналістам " Сегодня" , чи безпечна риба з наших річок і як правильно її готувати , щоб не опинитися на лікарняному ліжку .

Так , Сергій Тонконоженко , який займається риболовлею з дитячих років , зізнався , що вудить на спеціальних водоймах , які знаходяться під опікою професіоналів.

"В речках, в природных водоемах я очень давно не ловил. Загрязнение это уже есть, не только отходы жизнедеятельности. Это химические отходы, другие, которые рыба потом потребляет с тем же илом", – рассказал он.

У свою чергу , експерт стверджує , що особливо схильна до річкових інфекцій , паразитів і глистів риба сімейства коропових .

"От речной рыбы не провяленной, не просоленной может быть ботулизм, если есть такая опасность. Или глистные заболевания", – рассказала Елена Сидоренко, эксперт пищевых технологий.

При цьому візуально визначити , чи безпечна риба – неможливо , а ось відчути на собі – запросто . Досить повечеряти , наприклад , зараженим коропом , і таке отруєння може стати фатальним . Експерт пояснила , як повинна виглядати якісна риба з магазину .

"Глаза должны быть выпуклыми, жабры розовыми или ярко красными должны быть, плавники – не сломанными и не заветренными, абсолютно целыми, чешуя должна плотно прилегать к рыбе", – подчеркнула Сидоренко.

Також вона додає , що повністю відмовлятися від річкової риби не варто , оскільки вона багата білком і вітамінами групи A і D , а правильна термічна обробка може вбити інфекцію .

"Рыбу порезать, толщина где-то приблизительно сантиметр, этого будет достаточно. Проварить рыбу минут 20, не меньше, или прожарить 25 минут на умеренном огне с закрытой крышкой", – советует эксперт.

Крім того , Олена Сидоренко зазначає , що готувати рибу варто відразу ж після вилову , а в разі покупки річкової риби в магазині – просити документи , які підтверджують її якість та походження .

Нагадаємо, 5 червня в Запоріжжі була зареєстрована перша у цьому році смерть від ботулізму помер 62 – річний пенсіонер , який напередодні їв в'ялену рибу .

Реклама

Також ми писали про те , що Міжнароднийкомітет Червоного хреста передав Україні вакцини проти правці і ботулізму. Раніше програма розвитку ООН надала МОЗ України сиворотку проти ботулізму, вартістю в 2,5 мільйона гривень.