В українських магазинах зростає кількість підроблених продуктів. Найбільше фальсифікату, як виявилося, серед молочки.
Перше місце в рейтингу фальсифікатів молочної продукції займає згущене молоко. У ньому мало того, що немає молочних жирів, так ще і прострочений цукор.
Голова Всеукраїнської асоціації захисту прав споживачів Максим Гончар стверджує: підробки шукають вже п'ятий рік. Більше 60% відсотків згущеного молока мають хімічні домішки.
Підміняють жир молочного походження на немолочний, замінюють цукор, додають або сахарин, або аспартам, а дітям до 5 років взагалі це не дозволено, також додають діоксид-титан в згущене молоко.
Діоксид-титан – це барвник, адже згущене молоко з пальмовим маслом матиме непривабливий сірий колір. На упаковці зверніть увагу на маркер Е-171 (так маркується діокід-титан). Цукрозамінники, в свою чергу, викликають проблеми зі шкірою, жовчним міхуром і печінкою. Синтетичні цукрозамінники дуже небезпечні, в першу чергу, для печінки.
Друге місце – вершкове масло. Майже половина на ринку – підробка.
Справжнє масло не може коштувати дешевше 42 гривень. Харчові експерти радять купувати масло з позначкою ДСТУ. Увага: шукайте відповідність стандарту саме 2004 року.
У 2018 році було прийнято новий ДСТУ який допускає продукти згущені з молоком до 10%.
Третє місце займають сири. Підробляють і наші, вітчизняні, і польські виробники. Фальсифікату близько 30%.
Зі скасуванням обов'язкової сертифікації дуже багато нелеквіду хлинуло на наш ринок. Можна знайти товари, які заборонені для реалізації в ЄС, але вони представлені на українському ринку.
Дієтолог пояснює: наші і європейські виробники використовують пальмову олію. При регулярному вживанні вона може привести до фатальних наслідків
Але без лабораторних досліджень розпізнати підробку неможливо. На упаковці склад часто замовчують. Отже, порада така: не купуйте дешеві сири. Ціна менше 160 гривень за кіло може вказувати на те, що сир підроблений.
Раніше ми вже писали, що українців лякає якість вершкового масла.