Правильна лікарська ковбаса: що в ній повинно бути

24 липня 2020, 16:20
Три українські марки лікарської ковбаси успішно пройшли перевірку якості

Лікарська ковбаса стала звичним і улюбленим продуктом. Ми додаємо її в багато страв – салати, супи, піцу, та й звичайний бутерброд з лікарською ковбасою мало кого залишить байдужим. Як же вибрати правильну ковбасу?

Центр експертизи "Тест" перевірив 6 популярних марок ковбас на відповідність вимогам: "Укрпромпостач", "Фарро", "Ятрань", "Алан", "Тульчин" і Ferax.

Фарш

Склад фаршу за ДСТУ не змінений: м'ясо (яловичина і свинина), сіль, цукор, спеції, нітрит натрію для збереження кольору, молочні або яєчні продукти для додання правильної консистенції. Ніякого крохмалю, сої і інших рослинних замінників м'яса в лікарській ковбасі бути не повинно. При проведенні тестування за складом відразу в двох зразках ковбас були виявлені недопустимі компоненти: ковбаса "Фарро" містила фрагменти соєвого білка, а в Ferax виявлений крохмаль. Також не найкориснішим компонентом є підсилювач смаку – глутамат натрію. Виробники ковбас представлених марок обійшлися без нього. Пройшли перевірку ковбаси і на вміст жиру.

Отже, перед покупкою лікарської ковбаси уважно читайте склад. Ковбаса на 95% повинна складатися з м'яса! Ніяких рослинних замінників бути не повинно.

При приготуванні фарш для лікарської ковбаси двічі ретельно подрібнюється, змішується з іншими компонентами, визріває протягом декількох годин в холодильнику і тільки після цього відправляється на термічну обробку. Там майбутня лікарська ковбаса спочатку обсмажується і тільки потім вариться. Хороша лікарська ковбаса при розрізі не містить сторонніх включень, має приємний рожевий колір без сірих або бурих країв!

Упаковка і оболонка

Ще один параметр, на який слід звернути увагу при виборі ковбаси, – це упаковка. Надійний виробник ретельно підходить до вибору упаковки, від неї залежить термін зберігання продукту і його цілісність. Найкраще якщо ковбаса має натуральну оболонку і запакована в вакуумну упаковку. Такий вид упаковки дозволяє зберегти ковбасу і захистити її від мікроорганізмів протягом 15-20 днів.

Ще один параметр, за яким тестували ковбаси, – мікробіологія. Цей важливий параметр визначає в харчовому продукті наявність хвороботворних мікроорганізмів, таких, наприклад, як кишкова паличка. Всі досліджувані зразки виявилися чисті.

Отже, зверніть увагу, що навіть у вакуумній упаковці термін зберігання лікарської ковбаси не перевищує 20 діб!

Смак лікарської ковбаси

Люблю часник – він пахне ковбасою! Смак лікарської ковбаси ми знаємо з дитинства. Приємні смакові якості ковбаси залежать від спецій і правильної термічної обробки. Ніякого штучно внесеного глутамату натрію там бути не повинно! Смак повинен бути в міру солоний з ароматом прянощів.

Всі досліджувані в лабораторії "Тесту" ковбаси пройшли перевірку на смакові якості і консистенцію продукції.

Підіб'ємо підсумки. При виборі лікарської ковбаси уважно дивіться на склад, в ньому не повинно бути рослинних замінників м'яса, звертайте увагу на упаковку ковбаси, краще вибирати ту, що запакована в вакуум-плівку.

Отже, за всіма вище наведеними параметрами центр експертизи "Тест" визначив трьох переможців. Ними стали лікарські ковбаси марок "Алан", "Тульчин" і "Укрпромпостач".