Продукти на ринку і в супермаркеті: українців чатує смертельна небезпека

5 червня 2017, 02:37
Так що ж ми їмо насправді і чим нам це загрожує?

Коли ми виходимо з дому за продуктами – ми рідко замислюємося про те, наскільки бувають небезпечні товари на прилавках. А даремно.

Сальмонела, ботулізм, кишкова паличка... Отруєння, реанімація – і це ще в кращому випадку. Часом здається, що їсти вже нічого не можна: все шкідливе, ненатуральне, замасковане під свіже, а насправді – мало не смертельно небезпечне.

Реклама

Так що ж ми їмо насправді і чим нам це загрожує?

Журналісти за допомогою пересувної лабораторії і наукових співробітників Держпродпотребслужби – раніше це була санстанція – провели власне розслідування. Вирішили перевірити основні продукти, які є на наших столах практично кожен день: овочі, м'ясо, молоко. Невже ми насправді постійно ризикуємо? На ярмарку взяли для аналізу огірки, кабачки, помідори, молода картопля і полуниця.

Все це куплено на організованому ярмарку, у продавців є документи, що підтверджують якість товару, яку, власне, і належить перевірити.

Реклама

М'яса і молока на ярмарку немає – стало тепло, і організатори не допустили на торговельний майданчик продавців зі швидкопсувними продуктами.

А на стихійному ринку – закон не писаний. Хочеш – з землі, хочеш – з картонки, – і молоко тобі, і свіжатинка.

Свиняча печінка особливо зацікавила фахівця Аллу. Взяли ще серце з легенями і сало з прорізом на кісточці.

Реклама

На стихійному ж ринку купили і молоко.

З овочами і навіть полуницею, – їх досліджували на нітрати, – все виявилося краще, ніж можна припустити.

Приблизно така ж картина і з огірками.

Кабачок і молода картопля – не так чисті від нітратів, але все в межах допустимого.

Полуниця. Вважається нормальним, якщо вміст нітратів на кілограм ягід не перевищує 50 мг для дітей і 60 мг для дорослих. За словами експерта, придбана полуниця підходить для дорослих, а для дітей не дуже.

Наступна інформація може вберегти вас від дуже важких наслідків. Не дарма фахівець так зацікавилася свинячою печінкою ще на стихійному ринку.

За її словами, печінка виявилася непридатною навіть для харчування тварин. Вона заражена ехінококкозом.

Ехінокок – рід стрічкових черв'яків. А білі утворення – це капсули, в яких заховані личинки паразита.

Недосвідченому оку може здатися, що це, наприклад, невеликі жирові вкраплення.

Потрапляючи в організм людини, ехінококк може розростися до неймовірних розмірів: в клінічній практиці бували випадки, що ехінококкова капсула досягала розмірів м'яча.

Якщо людина звертається вчасно – паразита прибирають за допомогою операції. В іншому випадку – все зовсім сумно.

І ми абсолютно наївні, коли думаємо, що при хорошій термічній обробці в м'ясі вбиваються всі бактерії і паразити. Це – не той випадок.

Точно так само небезпечний і фінноз. Личинки цього паразита теж зустрічаються в м'ясі, на вигляд вони схожі на рисові зерна. З цих зерен вже в людському організмі з'являються гельмінти, тобто глисти, які досягають в довжину 8-12 метрів. Це загрожує людині дуже важкими наслідками, аж до летального результату.

У купленому м'ясі, цих страшних рисових зерен, на щастя, не виявили.

Ще один продукт, який досліджували – домашнє молоко зі стихійного ринку. Теоретично, в ньому могло виявитися все що завгодно: від кишкової палички до збудника туберкульозу – цими захворюваннями людина може заразитися через сире молоко.

Та й взагалі, навіть на ринку замість домашніх молока, сиру і сметани можна купити незрозуміло що. Владислава Миронова знає про це з досліджень, проведених її громадською організацією.

"У домашньому сирі – сто відсотковий немолочний жир. Сто відсотків немолочного жиру – це не продукт сирний, це не сир вже. Це продукт невідомого походження, невідомої назви", – говорить Владислава Миронова, керівник громадської організації "Громадський контроль захисту прав споживачів".

Чудеса хімії? Це ще належить досліджувати.

Тим часом, журналістам пощастило. Купили все-таки молоко. Алла перевірила: чи не хворіє корова маститами, – адже це в будь-якому випадку, інфекція, яка може передатися і людині. І з'ясувала: чи не доданий у молоко крохмаль. До речі, такий тест можна провести і вдома. Досить пари крапель люголя або злегка розведеного йоду.

Проте, питання до молока є. Його кислотність виявилася підвищеною, а це значить, що воно вже на межі прокисання.

Можливо, такі результати – через пляшку, в якій продукт продавався. Взагалі, вторинна тара, навіть з-під води, – не повинна використовуватися для зберігання молока, адже там могли перебувати будь-які бактерії, а для них молоко – найкраще середовище для розмноження. Тим більше, не в холодильнику, а на вулиці, під відкритим небом.

І тут мова не тільки про молоко. Це стосується будь-яких продуктів, якими торгують без холодильників, без документів, на стихійних ринках. Просто потрібно про це пам'ятати.