Рослинне м'ясо без глютену і сої набирає обертів за популярністю в Україні

25 січня 2020, 06:33
Шеф-кухарі вчать його готувати, а дієтологи попереджають про небезпеку

Рослинне м'ясо без глютенуі сої набуває популярності в Україні. Виробники позиціонують його як екологічне і безпечніше для здоров'я. Але чи може воно замінити справжнє м'ясо і чи дійсно корисно для всіх.

Андрій Павелко не їсть м'ясо вже 15 років. Пробував замінити його українським аналогом з пшениці. А тепер спробував і американське м'ясо з гороху.

Реклама

"Воно дуже схоже й імітує це м'ясо як справжнє. Вони розклали білки, вуглеводи на атоми і потім це все зібрали воєдино. І це виходить, що це хімічне ніби м'ясо", – пояснює вегетаріанець.

Його готують з горохового білка, крохмалю, кокосового масла і бурякового соку. А в кожній котлеті – міститься 20 грамів протеїну і близько 20 грамів жиру.

Кореспондентка новин "Сьогодні" з оператором теж вирішили спробувати рослинне м'ясо. Говорять, на смак має бути як котлета з яловичини. Що ж, візьмемо два шматочки для бургерів. Булки приготували незвичайні – з активованим вугіллям і куркумою.

"Потім нам потрібен соус, сир тофу. Він рослинний, з сої зроблений, тому дуже підходить для цього бургера", – зазначає шеф-кухар Артем Рижков.

Читайте також:

Реклама

Дієтолог Марина Балась говорить: таке рослинне м'ясо по білках майже ідентичне звичайному. Містить вітаміни групи В, цинк, магній і багато мікроелементів. Але водночас – в ньому є пуринові кислоти, які при частому вживанні можуть викликати різні захворювання:

"Підвищення сечової кислоти і захворювання, такі, як подагра, артрити, ревматизм, тобто порушення пуринового обміну".

Його не можна вживати людям з синдромом подразненого кишечника і непереносимістю крохмалю. Крім того, в такому заміннику немає вітамінів В12.

"Потім розвивається залізодефіцитна анемія, знижується гемоглобін", – попереджає дієтолог.

А корисний холестерин, який міститься в нежирному м'ясі, необхідний ще й для нормальної роботи серця.

Реклама

Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" писали про те, що мода на їжу рослинного походження дісталася до України і з'ясовували, що в меню в українських веганів. А ще журналісти дізналися, кому рослинний раціон піде на користь, а кому від м'яса краще не відмовлятися.