Розпал грибного сезону: почім продають і як не вибрати "отруту"

5 листопада 2018, 08:12
Лісничий радить не забирати додому жоден підозрілий гриб

В українських лісах триває грибний сезон. Одні грибники запасаються на зиму, інші – торгують зібраним на ринках. Журналісти "Сегодня" розбиралися, як відрізнити їстівні гриби від отруйних, скільки коштує цей продукт на ринку і в якій лабораторії перевірити урожай.

Борис Токарюк працює лісничим в Чернівецькій області та знає грибні місця. Радить шукати гриби на зрубах і біля пеньків.

"Коли деревина на коренях пеньків починає гнити, розкладатися, там з'являються опеньки", – розповідає лісничий.

Відрізнити справжні опеньки від отруйних – нескладно. Наприклад, ці яскраво-помаранчеві гриби їсти не можна. Навіть один отруйний гриб при готуванні отруїть всю решту. Нещодавно в Запорізькій області грибами отруїлися п'ятеро осіб.

Реклама

"Це не справжні опеньки. Вони отруйні. Якщо ви бачите, що щось не те, то краще цей гриб не збирати", – зазначає Токарюк.

Якщо піти в ліс по гриби не вдається, їх можна купити. Продають – вдосталь.

"Обов'язково треба купувати на території ринку. Не купувати на автодорогах, не купувати в місцях невстановлених, тому що там щодо безпечності та якості грибів не дає ніхто ніякої гарантії", – застерігає начальник Чернівецького управління Держпродспоживслужби Сергій Лазарєв.

Наприклад, продавщиця Параска Івончак принесла на ринок три відра опеньків. Їх перевірили в лабораторії, і тепер у жінки є документ-гарантія якості. Зібрані опеньки привіз на ринок і Іван.

Кілограм дрібних опеньків – вони цінуються найбільше – продається за 40 гривень. Великі опеньки коштують 30 гривень за кіло.

До слова, перевірити ще раз гриби можна безкоштовно в лабораторії на ринку. З початку 2018 року в Україні грибами отруїлися понад 174 особи, 11 лікарям врятувати не вдалося.