Революція їжі в армії: чим тепер годують українських бійців

10 квітня 2018, 07:40
У їдальнях ЗСУ влаштовують дні національної кухні народів світу, а до нових сухпайків вже кладуть жуйку і розігрівач

Нещодавно в інтернеті з'явилися фотографії з Головного військового клінічного госпіталю в Києві, де пацієнтам подавали на обід дієтичну червону рибу. Ресторанне меню стало можливим завдяки реформі харчування, яка триває в армії вже другий рік. "Сегодня" з'ясовувала, яких успіхів уже вдалося домогтися завдяки "революції їжі", що почалася.

Горбуша на дієту

Як уже повідомляла "Сегодня", "революція їжі" почалася в український армії на початку 2017 року. Вона складається в новій системі харчування, яка організована за принципом шведського столу. Це дозволяє військовослужбовцям самостійно вибирати собі страви на сніданок, обід і вечерю, а не отримувати якийсь певний набір, як це було раніше. Саме за такою системою побудовано харчування в арміях країн-членів НАТО – Канади і США, з яких в Україні беруть приклад.

Реклама

Початку "революції" передував експеримент, який проходив протягом 2015-2016 років в Національній академії Сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного у Львові і на Західній військово-морській базі в Одесі. Завдяки цьому експерименту вдалося напрацювати каталог з 348 найменувань продуктів, з яких почали готувати їжу в армії. Цей каталог прийшов на зміну до постанови Кабміну №426 ("Про норми харчування військовослужбовців ЗСУ"). Цей документ містив жорсткий перелік продуктів з 70-90 найменувань, з яких в реальності використовувалася приблизно половина.

Завдяки новому каталогу в раціоні бійців з'явилися салати, фрукти, йогурти, різні соки. З'явилася навіть червона риба – горбуша, яку подали на обід пацієнтам Головного військового клінічного госпіталю в Києві – всього було приготовлено 400 порцій.

"Вартість горбуші така, що її можна укласти в бюджет тільки дієтичних страв. Червона риба призначена якраз для таких страв", – пояснив радник міністра оборони Юрій Бірюков...

Через тиждень пацієнти госпіталю знову отримали на обід червону рибу з брокколі, а на перше – борщ.

Реклама

2017 року на нову систему харчування планувалося перевести 25 військових частин. Перевели 23. Як пояснила керівник проекту з реформування системи харчування Збройних сил України від Проектного офісу реформ Міноборони Діана Петреня, наприклад, в 79-ій аеромобільній (зараз – десантно-штурмовій) бригаді не вдалося до кінця минулого року провести відповідні тендери через наполегливе суперництво двох компаній-кандидатів. Зараз ці тендери вже проведені

За словами Діани Петрені, цього року перехід на нову систему харчування планується провести ще в 51 військовій частині. Якщо ці плани здійсняться, то наприкінці 2018 року за стандартами НАТО харчуватимуться 47-48% військовослужбовців, які стоять на продовольчому забезпеченні Збройних сил України. Завершити "революцію їжі" планується до 2020 року. Непростий процес включає в себе не тільки введення нових раціонів харчування, але і ремонт їдалень, а також оснащення їх сучасним обладнанням для приготування їжі..

Меню народів світу

Різноманітність продуктів дозволяє кухарям імпровізувати. У деяких військових частинах, які вже перейшли на нову систему харчування, влаштовуються дні національної кухні різних народів світу. Наприклад, 4 квітня військовослужбовців 3-го окремого полку спецпризначення (хлопці саме з цього підрозділу успішно відбили першу атаку на Донецький аеропорт в травні 2014 року) пригощали стравами грузинської кухні – салатами "Тбілісі", "Газапхулі", "Пхалі", супом "лобіо" тощо. За тиждень до цього спецназівці могли скуштувати страви польської кухні, а ще трохи раніше – італійської.

Реклама

Елітній військовій частині – елітне харчування? Ні. "Меню народів світу" подають і в інших військових частинах. За інформацією Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних сил України, 5 квітня курсанти столичного Військового інституту телекомунікації та інформатизації ім. Героїв Крут також мали в своєму меню страви грузинської кухні, а кількома днями раніше італійське меню подавалося в одеській Військової академії.

У ще одній військовій частині Одеси, яка входить до складу Військово-морських сил, спеціально проводяться анкетування, щоб дізнатися, які страви військовослужбовці хотіли б спробувати найближчим часом.

Еволюція сухпайка

"Революція їжі" проходить не тільки в їдальнях пунктів постійних дислокацій військових частин. Харчування на передовій також поліпшується. Зокрема, минулого року в розпорядження бійців почали надходити нові сухі пайки.

Індивідуальний раціон харчування (ІРП), що існував в українській армії до початку реформи, – це окрема історія. До війни основними стравами в ІРП українського солдата була переважно консервована їжа: тушонка, каша, паштети тощо. Їсти таку їжу можна було тільки в підігрітому стані, взимку ж це все змерзалося і перетворювалося на огидну жирну грудку. Але з розігрівом могли виникнути проблеми, тому що комплект не включав в себе хімічного розігрівача, який, загалом, вже став обов'язковим атрибутом ІРП багатьох армій світу, включаючи російську.

2017 року у війська почав надходити ІРП нового зразка. Як пояснив Юрій Бірюков, він включає сім раціонів з уже готових страв в реторт-упаковці, оснащений хімічним розігрівачем. У ньому також є родзинки, тушковане м'ясо, шоколад, кава, чай, вітамінізований джем, ложки, серветки, сіль, перець і навіть жувальна гумка.

Солдати новий сухпай хвалять.

"Ми його отримали ще восени, щоправда, в обмеженій кількості. Дуже добре, що в ньому є кілька меню, які можна вибрати в різні дні. А ще є зручний розігрів – ось його раніше дуже не вистачало", – розповів один з розвідників 10-ої гірничо-штурмової бригади.

Він також зізнався, що любить меню, в якому є борщ, бо він "схожий на домашній".

Зазначимо, що приблизно два місяці тому російський блогер Solid, який спеціалізується на дослідженні сухих пайків різних армій світу, опублікував відео, в якому розкуштував страви нового українського ІРП. Причому року два назад цей же блогер досліджував старий український сухпай.

"Панове, ви що, в сторону Заходу дивитеся? Відмовилися від класичних консервних банок", – вигукнув росіянин, побачивши нову упаковку, в якій знаходилося меню сніданку – горох з овочами і свининою. "Так, хороша порція. Так, добре пахне. Так, справжня свинина. Причому, якби вона була розігріта, це взагалі був би шедевр", – заявив Solid, спробувавши сніданок.

Цікаво, що український посилений сухпай для ЗСУ не призначений для продажу, тому в руки до росіянина потрапив варіант "лайт", в якому не було того ж безвогневого розігрівача, сухофруктів, жувальної гумки і додаткової порції м'яса на вечерю. Проте навіть холодну їжу блогер нахвалював.

"Я сподівався, що хоча б одна страва буде огидною, але це не так... Мене дуже здивувала якість цього сухого пайка. Він різко відрізняється від попереднього, який я пробував. Тут відповідально поставилися і до якості продуктів харчування, і до якості упаковки (поліетиленова, водонепроникна. – Авт.). Є поділ на сніданок, обід і вечерю, скрізь є ложки, немає жодної консервної банки, все дуже якісно і по-сучасному", – підсумував Solid.

Варто зазначити, що і старий український сухий пайок місцями був краще того що, застосовується в російській армії. До речі, в російському сухому пайку консерви використовуються досі. Не перейшли на готовий раціон навіть в новітньому російському ІРП, який з'явився 2017 року і упаковується в барвисту картонну коробку. Для похідних умов це, до речі, не дуже добре, тому що, на відміну від поліетиленової упаковки, картон не герметичний і моментально розмокає під дощем.