Руки геть від борщу: українка стала на захист легендарної страви

30 червня 2019, 09:55
З давніх часів і до сих пір – українці готують борщ як на кожен день, так і на свята

Встала на захист українського борщу. Українка, яка живе в Словенії, почала флешмоб. Хоче розповісти всьому світу, що борщ відноситься до національної кухні України. Тому що в країні, де вона живе, його називають російським супом.

Руки геть від борщу – українка Інна Демченко почала в мережах флешмоб #borshch. В руках тримає лист з написом: "Борщ – традиційна українська страва". Це фото підхопили користувачі. Інна розповіла "Сьогодні": обурена, що в Словенії, де вона живе, українська страва отримала російську прописку.

Реклама

"Війна ведеться не тільки на полі бою. Війна ведеться в інформаційному просторі. Я живу 15 років за кордоном. І 15 років я чую "російський суп". Ніхто не говорить український борщ. Ніхто не знає українського борщу", – ділиться вона.

Серед прихильників акції – киянка Анна. Любов до борщу в її сім'ї – особлива. Тому що прізвище у Анни теж – "Борщ".

"У мене ще друзі жартують, що "Борщі канібалізмом займаються", – розповідає вона.

А найсмачніше – запевняє – з болгарським перцем для пікантності.

Борщ і каша – їжа наша. Етнограф запевняє: українці зберігають рецепт не менше тисячі років. І це підтверджують прислів'я, прізвища, співзвучні назви українських міст і сіл. А саме слово "борщ" походить від назви
лікарського борщівника. Це одна зі складових страви в давнину.

Реклама

"У нас є Борщагівка. Це було передмістя Києва, великого міста. І продавали борщі. Більш глибокий пласт – це намовляння. Вони дуже давні. Їм тисячі років. І ми маємо такі:" Іди-іди дощику, зварю тобі борщику", – розповідає експерт.

З давніх часів і до сих пір – українці готують борщ як на кожен день, так і на свята. І навіть прирівнюють його до національної валюти.

Саме в Україні придумали "індекс борщу". Спочатку беруть середню вартість продуктів для страви. На цю суму ділять розмір середньої зарплати, вираховуючи, скільки каструль борщу може приготувати господиня за місяць. Так визначають рівень достатку українців.

І за право називати борщ своїм національною стравою – сперечається не один народ. У поляків є "борщок" на буряковій заквасці. У молдаван – "борш". Росіяни готують "щі" – з квашеною капустою або щавлем. Але всі ці страви нічого спільного з українським борщем не мають – запевняє дослідниця.

Реклама

"Запозичення в їжі – вони завжди були, будуть і є. В кінці 60-х в Москві, коли я була аспіранткою, студенткою працювала в бібліотеці. То в їдальнях писали "Український борщ", – каже вона.

Українським паспортом для борщу може стати місце в списку Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Це на міжнародному рівні захистить право українців називати страву національною. Але спочатку українські кухарі повинні узгодити той самий класичний рецепт червоного борщу.

Раніше повідомлялося, що в Україні зростають ціни на овочі старого врожаю – вітчизняного "борщового набору" вже не вистачає для покриття попиту: у квітні імпорт таких овочів збільшився майже вдвічі, а за рік – в п'ять разів.

При цьому експерти вважають, що "борщовий набір" може подешевшати в 15 разів, але для цього повинні реалізуватися певні умови. Детальніше дивіться в сюжеті "Сьогодні":

Також дивіться відео про зіркових любителів українського борщу: