Сьогодні Яблучний спас: час готуватися до осені, запрошувати гостей і загадувати бажання

19 серпня 2014, 06:01
19 серпня православний світ відзначає одне з 12 найбільших шанованих свят Преображення Господнього, який у народі ще називають Яблучним Спасом

Православний світ відзначає Яблучний Спас, фото amorez.com

Історія виникнення цього свята сягає корінням в Євангеліє , де пишеться те , що одного разу Ісус із трьома учнями Петром , Іоанном та Яковом зійшов на гору Фавор (стародавня Галілея , сучасний Ізраїль ) . На вершині Христос почав молитися , і раптом змінився на краще, одягу стали білішими снігу , від них виходила сяйво . Насунула хмара , з якого вийшли два великих пророка старовини – Мойсей та Ілля . І було пророцтво , що Ісусу надолужити страждати в Єрусалимі , і бути розіп'ятим . Преображення Христа – нагадує про те , що кожна людина повинна перетворюватися, стає більш світлим .

Сьогодні в церквах освячують яблука (вважалося , що до цього дня їх їсти небажано ) , груші , інші фрукти , які за повір'ями в цей день крім славного смаку набувають ще й магічні сили . Говорили , що з першим з'їденим яблучком збуваються мрії.

Священики одягають білі облачення , які символізують Божественне світло, що виходило від Христа на горі Фавор , а після служби освячують святою водою плоди нового врожаю .

Звичай освячувати плоди сходить до VIII століття . Він був приурочений до свята Преображення , оскільки до цього часу на сході поспівали плоди, найважливішими з яких вважалися колосся й виноград , використовувані в богослужінні. На Русі до серпня виноград достигав не скрізь, а тому був замінений на яблука , звідси пішла і друга, народна , назва свята – Яблучний Спас .

У народі цей день називали першими Осеніна і з нього починали готуватися до справжньої осені .

На Яблучний Спас селяни знімали перший урожай яблук і несли до церкви на Божественну літургію освячувати . Потім яблука з'їдали – в народі вірили , що якщо з'їсти на Спас яблучко , думаючи про бажане, то загадане збудеться .

Також було прийнято ходити в гості. Вважалося , що хороше частування – гідний привід покликати гостей . Тому , знявши перші яблука , селяни пекли яблучні пироги , варили компот і запрошували до себе гостей на застілля . А в селах вечорами всі виходили в поле , співали пісні й водили хороводи , проводжаючи літо і зустрічаючи осінь .

На Яблучний Спас молоді дівчата підходили до яблунь , обіймали їх і просили , щоб яблуневі дерева поділилися з ними свіжістю і красою. Щоб краса перейшла до них , дівчата зривали листя яблуні та вплітали їх у вінки .

Також молилися за дітей. Вважалося , що якщо жінка, яка втратила своїх дітей до того , як їх хрестили , не їстиме яблука до Яблуневого Спаса , а в саме свято сходить в храм з першим урожаєм яблук , то в раю у її дитини все буде добре , і сам Господь дасть йому покуштувати яблучка.

Крім того , на Яблучний Спас існувало дуже багато прикмет .

Так , по цьому дню визначали погоду на осінь і навіть на майбутню зиму . Народна метеорологія свідчила, що яким буде Яблучний Спас , таким буде день Покрова ( 14 жовтня ) і весь січень. Суха погода на Яблучний Спас віщувала суху осінь , дощі – дощову , а ясний день – сувору холодну зиму . Також з цього дня літо вже "офіційно" повертало на осінь – ночі ставали помітно холодніше , а дні коротше .