Кілограми печива в блискучих обгортках, армія шоколадних цукерок і тонни тортів і тістечок на прилавках українських магазинів. Асортимент кондитерських так і манить покупців до прилавків. Серед любителів такого перекусу і родина Слухаєнків.
Але заради експерименту родина ризикнула відмовитися від солодкої звички.
Про результати трохи пізніше, а поки вирушаємо до дієтолога, розбиратися в користі і шкоді солодких мучних виробів.
"В молоді роки ми можемо собі це дозволити, але що стосується після 35 років – бажано прибирати, тому, що це дійсно навантаження для організму. Ми виснажуємо його ресурси і відповідно раніше старіємо і у нас з'являються ті чи інші захворювання", – каже Людмила Гончарова , дієтолог.
Засолодити душу, в ідеалі, кажуть дієтологи можна фруктами або сухофруктами. Якщо ж життя без тістечок нестерпне – радять переходити на бездріжджові ласощі.
"Ми на заквасці зробили такі види виробів здобні, що навіть на дріжджах такі не вдаються. Наші круасани, мало того що не на олії, так ще й на заквасці", – ділиться Юрій Левін, співвласник бездріжджової пекарні.
У пекарні Юрія – понад шістдесят видів тістечок. Має він і свій рецепт "Київського торта" і "Пташиного молока".
А ось для родини Слухаєнків цей тиждень видався не тільки не солодким, а й не хлібним.
"Протягом усього експерименту на вечерю у мене було одне меню. Ось такий салат. Тут у мене є сир, томати, зелень і огірок", – розповідає Наталія.
Вага та Наталії та Микити за тиждень експерименту не змінилася, проте відчувати себе стали краще. Кажуть, тепер, принаймні, прокидатися вранці стало простіше.
У свою чергу, дієтолог Світлана Фус рекомендує не вживати дріжджові хліба з високорафінованого чистого борошна, в якій немає ні вітамінів, ні мінералів, ні харчових волокон. А замінити цільнозерновим хлібом.
Нагадаємо, раніше ми ділилисярецептом корисного хліба від Марини Боржемської.
Дивіться відео, як вибрати найкорисніший хліб: