Поради від "Сегодня": Готуємося до Великодня – недорого і смачно

29 березня 2015, 07:30
Перед святом ціни підскочать на 25%, тому м'ясом, яйцями і вином запасаємося заздалегідь

Найсмачніша паска - спечена своїми руками. Фото з архіву "Сегодня"

Незважаючи на те, що до Великодня залишилося майже три тижні (цього року православні святкують її 12 квітня. – Авт.), українці вже почали готуватися до свята. "Сегодня" дізналася, як злетять ціни на "великодній кошик" і на скільки вона подорожчала порівняно з минулим роком (див. інфографіку). А експерти дали поради, як підготуватися до Великодня і як заощадити.

Реклама

У переддень свята ціна продуктів традиційно підскочить на 20-25%, прогнозують економісти. Тому аналітик консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник радить вже зараз запастися м'ясом, салом і яйцями: м'ясне можна заховати в морозилку, а яйця будуть збережені в холодильнику до місяця. Купивши все це в найближчі дні, вдасться заощадити 100-120 грн.

Цього року незвичайна ситуація склалася з помідорами й огірками, особливо імпортними: зараз торгівля розпродає залишки, куплені, коли долар був по 35-38 грн. Тому за свіжими овочами варто йти за день-два до Великодня, причому не в супермаркет, а на ринок – там ціни нижчі на третину. Наприклад, якщо в магазині помідори коштують 50 грн за кг, то на базарі – 32-35.

ЧЕКАЄМО ЗНИЖОК. Торговельні мережі обіцяють до Великодня акції на вина, насамперед – на сорт "Кагор", так як це сезонне вино, тому перед святом можна продати все, що накопичилося на полицях, знизивши ціну. "Ми, як звичайно, готуємо акції типу "Три пляшки за ціною двох", причому не тільки на "Кагор", а й на інші напої", – говорить топ-менеджер відомої мережі супермаркетів Володимир Молчанов. В іншій мережі збираються нараховувати за святкові покупки вин додаткові бали власникам дисконтних карток.

Реклама

А от з фабричними пасками може бути сутужно: за словами Молчанова, "пасочки" на хлібокомбінатах вони збираються замовити по мінімуму, так як продукт подорожчав в порівнянні з минулим роком майже вдвічі – через зростання цін на компоненти. Альтернативою може стати покупка дешевих пасок "з коліс" на продринку. Але вони не дуже їстівні і більше годяться для поминальних днів, які проходять через тиждень після Великодня. Тому смачні паски краще спекти самостійно.

Помідори — без вм'ятин, сало — біле

Марія Колесник порадила, як правильно вибирати продукти до Великодня: "У свіжих яєць шкаралупа матова, жовток не бовтається всередині. Це ж правило стосується і домашніх яєць. У магазинах важливо перевіряти дату випуску.

Реклама

Якісне м'ясо на розрізі має бути ніжно-рожевим, якщо натиснути на нього, ямка повинна швидко вирівнятися. Сало треба брати тільки біле, а не рожеве – колір говорить про невідійшлу після забою крові". Не варто брати уцінені овочі, так як вони довго не лежать, у відходи піде до половини ваги.

Ознака свіжих огірків: тверда "попка", свіжі помідори – сухі, без вм'ятин, з хвостиками. А якісний кагор не може коштувати менше 70 грн/0,7 л і повинен бути в пляшці, а не в м'якій упаковці.