Супрун дала декілька порад ласунам

23 липня 2018, 01:41
Супрун розповіла про шкоду від надмірного вживання цукру

фото facebook.com/ulanasuprun

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про вплив солодкого на організм людини. За її словами, поєднання цукру, білого борошна, масла і транс-жирів можуть сприяти появі серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки і деяких видів раку. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

"Велику небезпеку для здоров'я мають доданий цукор, тобто той, який штучно додають до продуктів, щоб зробити їх смачнішими. Наприклад, солодкі газовані напої, ароматизовані йогурти і більшість десертів – тістечка, торти і печиво", – пише в.о. міністра.

Реклама

Як розповідає Уляна Супрун, ВООЗ рекомендує обмежити вживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Для людей, які щодня витрачають в середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) – до 50 г на добу (10 чайних ложок).

"Якщо ж ви активні протягом дня, і в цілому розумно споживаєте солодощі – ризики для здоров'я кардинально зменшуються. Однак не варто забувати, що цукор в смачних десертах – це в основному" порожні "калорії, які не принесуть вам ніякої користі. Тому краще знизити кількість таких продуктів в своєму раціоні, наскільки це можливо", – йдеться в повідомленні.

Реклама

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Якщо вам все-таки важко відмовитися від солодкого, Уляна Супрун підготувала декілька порад:

1. Готуйте власні десерти.

Реклама

Солодощі з магазину зазвичай перенасичені шкідливими доданими цукрами та іншими домішками, тому по можливості готуйте десерт вдома. Таким чином ви зможете використовувати менше олії і цукру, або ж додати до десерту більш корисні добавки, такі як сухофрукти або горіхи.

2. Контролюйте порції і кількість солодкого.

Часто обмеження на улюблені продукти породжують ще більше бажання їх отримати. Тому рекомендації вживати десерт всього один раз на тиждень або ж в особливих випадках дуже часто не спрацьовує. Замість цього краще контролюйте розмір порції.

3. Відразу чітко визначайте порцію.

Цей спосіб часто вартий великої кількості зусиль, адже здається важко дати спокій вже розпочатій пачці печива. Відберіть невелику кількість і перед тим, як почати їсти, просто відкладіть подалі все решта.

"Пам'ятайте, найбезпечніший спосіб споживати солодке – вибрати більш корисні альтернативи. Чорний шоколад, горіхи, мед і сухофрукти можуть замінити шкідливі тістечка з кремом", – підсумувала глава МОЗ.

Нагадаємо, Супрун розвінчала популярний міф: що можна пити в спеку. Крім цього, ми писали, що українцям масово ставлять неіснуючий діагноз.