Супрун розповіла, що окрім раку загрожує курцям

9 серпня 2018, 01:24
За її словами, у 17-25% випадках серцево-судинні хвороби розвиваються саме через куріння

pixabay.com

Куріння провокує не тільки рак легенів, але й досить довгий перелік захворювань.

Про це на сторінці в Facebook написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Реклама

"Куріння зазвичай пов'язують з раком легенів, проте список хвороб, які воно викликає, нескінченно довгий", – написала Супрун.

За її словами, у 17-25% випадках серцево-судинні хвороби розвиваються саме через куріння, воно підвищує ймовірність коронарної хвороби серця або інсульту в 2-4 рази.

"Куріння вважають головною причиною хронічної обструктивної хвороби легень (ХОЗЛ). У США вісім з десяти смертей від ХОЗЛ спричинені курінням, зокрема пасивним, а інші випадки – забрудненням навколишнього середовища", – говорить Супрун.

Реклама

Окрім того, куріння може спровокувати рак прямої кишки. Глава МОЗ зазначила, що у курців майже в два рази частіше виникають поліпи товстої кишки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Вона підкреслила, що захворіти на рак в результаті куріння можна навіть у молодому віці. Водночас, чим довше пацієнт курить, тим більший ризик колоректального раку та поліпів товстої кишки. Після того, як людина покинула курити, ризик раку товстої кишки знижується, але він залишається підвищеним ще протягом 20-30 років.

Реклама

Окрім цього, за словами Супрун, тютюновий дим зменшує фертильність жінок і чоловіків. Куріння майбутньої матері збільшує ризик передчасних пологів, переривання вагітності, малої ваги при народженні, мертвонародження, дефектів розвитку і синдрому раптової смертності немовлят.

Як зазначає глава МОЗ, також курці більше ризикують отримати катаракту і дегенерацію сітківки, у них підвищений ризик розвитку деменції і хвороби Альцгеймера в похилому віці.

"Звичка до тютюну погіршує мікрофлору ротової порожнини, призводить до пошкодження і навіть втрати зубів та зупиняє амилазу слини – фермент, необхідний для переварювання складних вуглеводів. З курінням пов'язують деяке зниження імунітету і зростання шансів мати ревматоїдний артрит", – підкреслила Супрун.

Вона також додала, що куріння підвищує ймовірність розвитку раку легенів у 25 разів.

Окрім того, глава МОЗ нагадала, що сигаретний дим містить більше 4 тис. компонентів, зокрема чадний газ, нікотин і його похідні, смолу, котинін, полоній, кадмій, поліциклічні ароматичні вуглеводи та інші сполуки, більшість з яких є канцерогенами.

Раніше в.о. міністра охорони здоров'я Улян Супрун дала поради українцям, як уберегти себе від отруєння грибами, а також розповіла про вплив солодкого на організм людини. За її словами, поєднання цукру, білого борошна, масла і транс-жирів можуть сприяти появі серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку.