Загроза в асортименті: українців "труять" простроченим молоком в кав'ярнях

18 березня 2019, 07:38
Експерт: деякі продукти прострочені на два роки

Каву готують на брудній воді, продавці відмовляються надягати рукавички, а деякий шоколад прострочений на два роки – такі випадки напередодні Всесвітнього дня захисту прав споживачів оприлюднили українські активісти. За їх словами, ситуація із захистом цих самих прав з кожним роком лише погіршується.

"Проблем, пов'язаних з харчовими продуктами, вистачає. По-перше, це реалізація простроченої продукції, по-друге, порушення санітарних норм. Це як носило стихійний характер, так і носить. Споживачі часто скаржаться на продавців, які працюють без рукавичок", – розповів нам виконавчий директор "Союзу споживачів України" Максим Несміянов.

І додав:

Реклама

"Наші перевірки показали: простроченою продукцією торгували більше половини проінспектованих нами магазинів. Стосовно так званих розкладок, то серед них є такі, де торгують шоколадом, термін придатності якого минув два роки тому. Був випадок, коли печиво було прострочено на п'ять років. Незадовго до нашої розмови я був в магазині, де виявив прострочені торт, масло, яйця і кефір. Наявність прострочення пов'язано з тим, що багато продуктів подорожчали і, відповідно, знизилася купівельна спроможність".

Складна ситуація і з точками, які торгують кавою.

"До неї часто додають прострочене молоко, яке скуповують за копійки в торгових мережах. В одній з кав'ярень під час одного з рейдів з журналістами ми виявили топінги, прострочені на дев'ять місяців!" – резюмує Несміянов.

Читайте також:

Експерт каже, що звертає увагу продавців і громадськості на ці порушення, але часто ситуація не змінюється.

Реклама

"Раджу купувати каву в тих точках, де видають чек. Це хоч якась гарантія якості продукту. До речі, нещодавно був випадок, коли під час перевірки до склянки з кавою потрапили осколки колби, в яку насипають зерна. Мало того, на цій точці до кавоварки заливали позеленілу воду. Такою вона була через те, що наливалася з позеленілої від бруду тари". 

У держструктурі, яка повинна контролювати безпеку реалізованих товарів та інших товарів, виправдовуються, що моніторинг ведеться, а винних карають.

"За 2018 рік Держпродспоживслужба провела 27,6 тисячі перевірок в сфері продуктів харчування. Не допущено до реалізації 413,4 тонни небезпечної та неякісної продукції", – відзвітував прес-центр Держпродспоживслужби.      

Порушень все більше

Кількість скарг від незадоволених споживачів з року в рік в Україні зростає. Найчастіше люди скаржаться на порушення своїх прав при покупці, обмін або повернення товарів. Скаржаться на рівень і якість надання житлово-комунальних послуг. Таких скарг – близько 60%. Скаржаться на відсутність інформації про продукцію, про порушення термінів зберігання і використання заборонених харчових добавок.

Нагадаємо, раніше стало відомо, як українцям продають отруту замість їжі. Названі продукти, які найчастіше заміняють фальсифікатом.