В ЄС високі вимоги до якості продуктів. Фото:
Тільки півтора десятка вітчизняних підприємствам отримали дозвіл експортувати продукцію тваринного походження в Євросоюз . Про це повідомив заступник голови Держветфітослужби Віталій Башинський в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".
"Сім підприємств постачають рибу , п'ять – мед і стільки ж підприємств продукти птахівництва " – сказав він. Поки що, зазначив чиновник, жодне українське підприємство , яке виробляє готові харчові продукти, не постачає свою продукцію на ринок ЄС. "Треба враховувати те, що на відміну від рослинницької , тваринницька продукція , особливо необроблена , і живі тварини стоять на вищому щаблі ризику . Тому до цього товару найсуворіші вимоги . У даному сегменті Україні поки що в глибоких аутсайдерах ", – пояснив Башинський .
За його словами , українські підприємства " замахуються " і на експорт яловичини, який здійснюватиметься паралельно з поставками в Європу молока і молочних продуктів. Таких молокопереробних підприємств уже п'ять, зазначив заступник глави Держветфітослужби . З них три витримали "європейський іспит ", тобто, отримали позитивні висновки перевіряючих.
"Сподіваюся, що Україна з'явиться в списку "А" країн, яким дозволено експорт молока і молочних продуктів в Євросоюз . Це означає , що наша держава пройшло верифікацію системи контролю", – резюмує фахівець , нагадуючи, що європейське законодавство вимагає впровадження європейської моделі системи забезпечення якості харчових продуктів, яка базується на процедурах HACCP (Аналіз ризиків і критичних контрольних точок) .