Українці багато їдять: що не так з раціоном в країні

31 серпня 2018, 08:12
Держстат підтвердив твердження міністра Реви

У Державній службі статистики підрахували, що українці багато їдять – перевищують денну норму на 200 кілокалорій.

Заява міністра соціальної політики Андрія Реви про те, що українці занадто багато їдять, викликало бурю обурення і ледь не призвела до звільнення чиновника. Але тепер фахівці встановили – громадяни України дійсно переїдають. Стандартну норму в 2790 кілокалорій на добу регулярно перевищують.

Реклама

Але дієтолог Яна Кравець зазначає: у кожного своя норма, вона залежить від віку, способу життя і статі. Важливо і те, що саме їдять люди. Наприклад, ті самі 200 кілокалорій можуть бути дуже різними. Наприклад, це 350 грамів яблук, або 66 грамів сосисок, або 40 грамів маффінів. Тому однакова калорійність не означає однакову користь цих калорій.

Але ж ту ж багату на крохмаль картоплю можна приготувати так, щоб отримати максимум корисних речовин.

"Якщо картопля просто очищена – пюре – це простий вуглевод, жодної користі він не принесе. Якщо картопля в шкірці, то її можна вживати раз чи двічі на тиждень", – зазначає Кравець.

Але українці зізнаються, що більше уваги звертають на вартість продуктів, а не на їх калорійність.

Реклама

Якщо ви все-таки вважаєте калорії і не хочете перевищувати норму, формуйте меню з корисних страв, радить дієтолог. З ранку можна їсти яєчню з тостом, вдень – суп і м'ясо з гарніром, а ввечері – рибу з салатом. У проміжках можуть бути кефір і фрукти.

Нагадаємо, українці вже стали їсти більше риби, але найпопулярнішим видом залишається оселедець. Втім, це все ще нижче норми – українці з'їдають близько 12-14 кг на особу на рік. При цьому рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров'я мінімальна норма споживання риби і морепродуктів становить 20 кг на особу на рік, а 3/4 від цієї цифри повинна становити морська риба.