Українці скуповують прострочені продукти: економія чи ризик для здоров'я

12 жовтня 2017, 11:57
На Заході давно працюють спеціальні магазини прострочення, але в Україні такий досвід переймати невигідно, кажуть експерти

За кордоном продукти, у яких закінчився термін придатності, продають у спеціальних магазинах з уцінкою. В Україні такі товари збувають нелегально і потайки. Юлія Доброскок знайшла кілька павільйонів і понесла куплене на експертизу. Результат-шокуючий. * СЮЖ *

В американських дисконт-магазинах всі товари продаються за півціни, бо прострочені. Але покупців тут завжди багато. "Особисто для мене в великих супермаркетах занадто дорого. Я не купуватиму пачку чіпсів за 4 долари. Я можу тут взяти їх за 25 центів", – розповідає пенсіонерка Марта.

Реклама

У Німеччині теж працює магазин прострочених продуктів.. І бажаючих купити їх – хоч відбавляй. Господиня лавки запевняє, що вся їжа безпечна, тільки втратила товарний вигляд.

А ось в українських магазинах прострочений товар часто лежить поруч зі свіжим. І головне – продається за ту ж ціну.

Як зазначає експерт Олексій Дорошенко, переймати закордонний досвід торгівлі простроченням – невигідно. "Навіть малозабезпечені люди приходять до магазину і купують найзатребуваніші товари. Це молоко, хліб, овочі. А вони і є найшвидкопсувніші", – говорить Дорошенко.

Реклама

Коли продукти в супермаркетах вже неможливо видавати за свіжі, вони потрапляють до нелегального продажу. Стихійних ринків прострочення стає тільки більше.

Постійні клієнти таких точок кажуть, що вибір тут "як в магазині", а ось ціни в кілька разів нижче. "Дивлюся, що подешевше, і купую. Немає вибору, як при таких пенсіях в нашій державі", – розповідають пенсіонери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Журналісти "Сегодня" вирішили перевірити такі дешеві продукти в лабораторії.

"У першому зразку – сир плавлений – ми виявили перевищення цвілі втричі. Знайшли її багато і в шоколадному кексі. Зіпсувалася і закуска. Стафілокока і клостридії ми не виявили, але це не може гарантувати, що там немає бактерій групи кишкової палички", – розповідає начальник бактеріологічної лабораторії Алла Лазарева.

Отже, з чотирьох перевірених продуктів три виявилися небезпечними. Тому вживати їх можна тільки на свій страх і ризик.