Українці стали більше їсти риби

4 липня 2018, 08:10
У кулінарному рейтингу на першому місці вже десятиліття – оселедець, рідше купують скумбрію, трохи менше люблять хек

В Україну стали везти більше дешевої риби. Фото: Pixabay

У щоденному меню українців все частіше стала з'являтися риба. За рік одна людина з'їдає її близько 14 кілограмів. Але до загальноприйнятої норми в 20 кілограмів ми поки не дотягуємо.

Іван привозить живу рибу для киян вже третій рік. Продає її на одному зі столичних ринків. Переконує: кожен короп проходить експертизу.

Реклама

Визнає: його товар по кишені не всім. Але останнім часом за рибкою приходять все частіше. З'явилися навіть постійні клієнти.

А на сусідній точці справи йдуть не так добре. Продавець мороженої риби Яна нарікає: її крижаний товар купують неохоче.

У кулінарному рейтингу на першому місці вже десятиліття – оселедець. Рідше купують скумбрію. Трохи менше люблять хек. Серед популярних: мойва, салака і лосось.

Реклама

"За нашими оцінками, це (споживання українцями риби, – Ред.) в межах 12-13 кг, може 14 кг на людину в рік. При цьому норма загальносвітова вважається 20 кг в рік. У Європі цей показник вищий: близько 22-24 кг. В окремих країнах, наприклад, як Японія, ця цифра доходить взагалі до 60 кг. Власний вилов – 30-50% від споживаного українцями. Велика частина ринку – імпорт. Найчастіше з Норвегії, Ісландії та США. Тому і цінники залежать від курсу долара. Але риба – гідна альтернатива м'ясу, адже ціни на неї ростуть майже в два рази повільніше", – говорить Дмитро За Уміння, керівник асоціації "Українські імпортери риби і морепродуктів".

Їсти більше риби радять і лікарі. При відносно низькій калорійності в ній велика кількість білка і цінних для людини Омега-3 жирних кислот і вітаміну D, якого українці через особливості клімату недоотримують від сонця. А саме він потрібен судинах для профілактики хвороб серця.

Раніше ми писали про те, чим корисна риба, а також про те, як запекти рибу в духовці цілком.