Українські студенти в Кельні: візит на масштабний форум, екскурсія в Музей шоколаду і гранти до $ 100 тис

31 січня 2019, 18:50
Поїздку організував Фонд Бориса Колеснікова

Тридцять українських студентів побували на найбільшій в світі кондитерської виставці в Кельні. Всі вони – переможці конкурсу "Харчові технології", який вже вдруге проводить Фонд Бориса Колеснікова. Крім участі у виставці Фонд подарував студентам екскурсію Кельном і в Музей шоколаду.

Наймасштабніша подія "солодкої" індустрії

"ISM – це наймасштабніша подія в "солодкій" індустрії. Саме сюди з усього світу їдуть виробники показати свої новинки. Я знаю про цю виставку давно і стежила за нею, але ніколи не думала, що потраплю сюди. І ось я тут. Виставка навіть грандіозніша, ніж я уявляла", – ділиться враженнями студентка Харківського державного університету харчування та торгівлі Валерія Смольякова.

До слова, в цьому році в ISM взяли участь 1 700 виробників з 76 країн світу. Свою продукцію презентували як лідери ринку Barcel, Lambertz, Sölen, Colombina, Sorini, Ricola, Kambly, так і новачки бізнесу.

Реклама

Деякі зі студентів обговорили на виставці свої проекти з виробниками. Так, Анастасія Паталашка стала однією з переможниць конкурсу, запропонувавши випускати цукерки з гарбуза, меду і какао.

"З деякими виробниками я поспілкувалася, розповіла про свої цукерки з гарбуза. Вони сказали, що ідея хороша і її треба втілювати – це дуже надихнуло працювати далі", – поділилася Анастасія.

На виставці до молоді приєднався Президент благодійного Фонду Борис Колесніков і розповів ще про один конкурс, після якого молоді фахівці зможуть отримати грант на 50-100 тис. доларів на реалізацію своїх проектів.

Реклама

"Ми виділили гроші молодими підприємцям, які можуть захистити проект. Тобто, вони повинні зробити продумати технологію, а гроші від Фонду вони зможуть витратити на техніку і організацію виробництва. Ми скоро опублікуємо всі умови конкурсу на своєму сайті і почнемо збирати заявки", – розповів президент Фонду Борис Колесніков.

Собор і архітектура – чим Кельн запам'ятався студентам

Також студенти відвідали Кельнський собор, собор святого Мартіна, Ратушу, Площа Старий Ринок, Музей парфумів, Міст Гогенцоллернів і Музей шоколаду.

Реклама

Кельнський собор давно став символом міста. Він займає третє місце в світі серед найвищих церков. На його зведення пішло 227 років, не рахуючи перерви в чотири століття. Це єдина споруда Кельна, яка вціліла після другої світової.

"Я займаюся малюванням. І у мене був урок з історії мистецтва, про цей собор я багато знаю, але те, що бачила в книзі і на власні очі – дві різні речі. У книзі він просто чорно-білий і не викликає ніяких емоцій. А коли ти стоїш перед Собором, то не можеш навіть словами висловити захоплення", – поділилася Аліна Макарова, студентка Костянтинівського вищого професійного училища №113.

Також студенти побачили Церкву святого Мартіна, побудовану на місці римських купалень. Дивовижна будівля, прекрасно вписалася в міський архітектурний ансамбль і ландшафт. Цей храм був повністю зруйнований під час останньої війни, і відновлений до 1960 року. А в Музеї духів переможцям конкурсу Фонду Бориса Колесникова розповіли про винахід одеколону в Кельні і показали, якими парфумами користувалися Марк Твен, Томас Манн, принцеса Діана і керівники Німеччини.

"Кельнський собор, шоколад і місцеве пиво Кельш – три речі з якими у мене асоціюється Кельн. Собор – у трійці найвищих і старих церков світу. А в Музеї шоколаду можна не тільки подивитися на солодощі, але і спробувати його. Ще тут є культура пива: місцеві любителі напою збираються в пабі – процесією з барабанами і піснею. У нас такого немає", – розповів Володимир Самарін, студент Національного університету харчових технологій.

Музей шоколаду – найпопулярніший у Німеччині

Музей шоколаду в Кельні входить до десятки найпопулярніших музеїв Німеччини. Його в 1993 році відкрила кондитерська фірма "Імхофф-Штолльверк", що працює з 1839 року.

"Музей шоколаду в Кельні – найвідоміший. Коли ми були в Музеї, я показував нашим технологам фотографії фабрик 10-30 років минулого століття. Сьогодні це земля і небо. Якби всі були зайняті: авіаційні заводи, автомобільні працювали, всі фабрики, то Україна була б досить успішна. Чим більше нашої молоді буде відвідувати такі місця, тим впевненіше ми будемо в майбутньому України", – зазначив президент Фонду Борис Колесніков.

У Музеї шоколаду продемонстрована вся історія шоколадної справи, яка налічує понад тридцять століть. Почалося все з ацтеків – вони вважали шоколад "їжею богів". Значна частина виставки присвячена рецептами шоколаду народів Латинської Америки – саме вони першими навчилися переробляти какао-боби. Тут зібрана вся техніка та інструменти, пов'язані з шоколадною промисловістю: спеціальні ножі для зрізання какао-бобів, кошики для їх перевезення і перші механізми, колись використовувалися для переробки плодів. І так до сучасних технологій. Наприклад, в окремому залі представлена ​​продукція фірм, що займають в наші дні чільні позиції на ринку шоколадної продукції. Тут можна дізнатися безліч цікавих і цікавих фактів з історії таких марок, як Kinder Surprise, Mars, Snickers, Ritter Sport, Milka і інших.

Одним з найбільш вражаючих експонатів Музею є величезний шоколадний фонтан висотою 3 метри, в якому циркулюють близько 200 кг шоколаду. До речі, їсти шоколад можна прямо з фонтану.

"Я не думав, що історія шоколаду настільки велика. Особливо вразило, як змінилася, ускладнилася і вдосконалилася технологія його приготування, хоча компоненти залишилися ті ж. Було цікаво спробувати шоколад на різних етапах готовності", – поділився Сергій Бабаєв з Харківського державного університету харчування та торгівлі.

Крім того, в Музеї є теплиця, міні-фабрика, цех кондитерських виробів і магазин. У теплиці вирощують какао-боби і інші рослини, які використовуються для шоколадоваріння. В оранжереї підтримуються кліматичні умови тропіків. На міні-фабриці можна побачити, як виробляється шоколад сьогодні: процес повністю управляється комп'ютерами – механізми замішують масу, розливають гарячий шоколад у форми, потім охолоджують і упаковують готові вироби. А в цеху кондитерських виробів роблять трюфеля і шоколадні фігурки. Щодня тут випускають 400 кг шоколадних продуктів. Всі кондитерські вироби продаються в невеликому магазині на першому поверсі Музею, куди солодощі доставляють прямо з цехів.