У День Українця журналістка "Сьогодні" побувала на буйволиній фермі на Закарпатті

22 серпня 2020, 22:55
Фермою героїня сюжету займається не заради грошей

Як щодня доглядати за карпатськими буйволами – знає Інна Левдер, яка керує на однією ферм на Закарпатті вже 4 роки. У сюжеті новин "Сьогодні" чергова історія до Дня українця.

Жінка знає стадо буйволів поіменно – у кого який норов та звички.

Реклама

"Вони вже мене впізнають по голосу, але в першу чергу завжди по запаху – я завжди пахну молоком", - каже Інна.

Вона стверджує, що буйволи зовсім не кусаються, тож їх можна погладити.

Зараз на фермі 68 племінних карпатських буйволів, найстаршій буйволиці – 36, а наймолодшій – 2 місяці.

Реклама

Про своїх "вихованиць" Інна розповідає, як про улюблених "дівчаток" – у кого який характер.

"Буйволиця дає до 6 літрів молока, у якому значно більше білків, кальцію та магнію, ніж у коров’ячому, натомість відсутній шкідливий казеїн", - йдеться у сюжеті.

Інна власноруч робить із молока сир та згущінку.

Реклама

Загалом на фермі виготовляють кілька видів сиру, серед яких і авторська моцарела.

Колись буйволів тримали у багатьох сільських родинах, але їх витіснили вигідніші у розведенні корови.

На жаль, буйволина ферма зараз не приносить прибутку, однак, зі слів Інни, не в грошах справа.

"Буйволи то не корови, вони не вимерли разом із мамонтами, це унікальна тварина – без доброго ставлення до неї контакту не буде. Це наша історія, це наша культура, яку ми хочемо зберегти і відновити", – каже вона.