У Держспоживслужбі пояснили, чи можуть яйця з хімікатами з ЄС потрапити до України

1 вересня 2017, 14:58
Українські норми за змістом фіпронілу та інших інсектицидів в харчових продуктах відрізняються від європейських

Фото: Pixabay

Вимоги українського законодавства щодо утримання фіпронілу в курячому м'ясі і яйцях відрізняються від європейських норм, через що реалізація продуктів птахівництва навіть в разі виявлення фіпронілу триватиме. Про це розповіли в Держспоживслужбі, коментуючи загрозу виниклого в Євросоюзі "яєчного скандалу" для України, передає "112 Україна".

У Держспоживслужбі відзначили, що в Україні не встановлені будь-які обмеження по залишках небезпечного пестициду в продуктах тваринного походження, через що ніщо не перешкоджатиме їхній реалізації.

Реклама

"Оскільки в Україні відсутні максимально допустимі рівні залишків фіпронілу , продукти птахівництва будуть реалізовуватися на території України без обмежень навіть якщо ми виявимо залишки фіпронілу", – розповіли в відомстві.

В Євросоюзі встановлені допустимі рівні залишку для фіпронілу 0,005 мг/кг для курячого м'яча і яєць.

Фіпроніл дуже токсичний і використовується як пестицид для захисту сільськогосподарських культур, а також у ветеринарії для знищення бліх, вошей, кліщів. Його використання не допускається поблизу тварин в ланцюзі виробництва продуктів харчування, включаючи птицю.

Реклама

Повідомляється, що в зв'язку з цим Держспоживслужба ввела тимчасові обмеження на ввезення продуктів птахівництва на територію України . Йдеться про продукцію з Нідерландів, Бельгії, Німеччини і Франції.

"Захід є тимчасовим і введений з метою попередження потрапляння небезпечних продуктів птахівництва на митну територію України", – заявили в Держспоживслужбі.

Нагадаємо, скандал з курятиною, яку обробляли хімікатом проти кліщів, розгорівся в Європі 3 серпня. Тоді з голландської ферми до 12 країн ЄС потрапили небезпечні курячі яйця і продукти з них. Пізніше з'явилися і повідомлення про отруйне м'ясо птиці на прилавках магазинів.