У Міноборони розробили нові набори сухпайків для військовослужбовців

9 червня 2015, 14:24
Це вже сьомий варіант розробки повсякденних наборів сухих продуктів для військовослужбовців, відзначають в "Волонтерському десанті"

У Міноборони працюють над раціоном харчування солдатів. Фото: tsn.ua

У зв'язку зі скаргами військовослужбовців на наявні у Збройних Силах України повсякденні набори сухих продуктів, Міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак поставив завдання підрозділам Міністерства оборони України та "Волонтерському десанту" розробити і максимально адаптувати склад повсякденному набору сухих продуктів до фізіологічних потреб військовослужбовців в основних харчових речовинах, а також енергетичної цінності, гарантувати його безпеку і якість, які б дозволили використовувати його більше трьох діб. Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

Реклама

"З цього питання в Центральному санітарно-епідеміологічному управлінні відбулася нарада за участю профільних фахівців санітарно-епідеміологічної служби Міністерства оборони України, "Волонтерського десанту" і представників однієї з фірм, яка розробляє новітній склад повсякденному набору сухих продуктів", – йдеться в повідомленні.

Тимчасовий виконувач обов'язків головного гігієніста Міноборони Сергій Моргун звернув увагу на те, що вперше за час незалежності України військовослужбовці зможуть отримувати перше блюдо в повсякденному наборі сухих продуктів у польових умовах під час маневрів, на навчаннях і в таборах.

Ольга Ларіна, керівник ТОВ "Авіка", один з розробників новітніх наборів продуктів, повідомила, що для комплектування наборів буде застосовуватися нова упаковки для першої та другої страв з ламістеру (алюмінієвої фольги ламінованої поліпропіленом), що дозволяє на відміну від жерстяної банки краще зберігати якості фасованих продуктів.

Реклама

"Це вже сьомий варіант розробки повсякденних наборів сухих продуктів для військовослужбовців. Те, що здавалося досить простим – виявилося досить складним. Оскільки довелося повністю з нуля розробляти весь склад наборів. На разі їх п'ятнадцять. Є окремі набори для сніданку, обіду і вечері, страви різні і дозволяють уникнути повторюваності протягом тижня", – зазначила Діана Петрени, представник "Волонтерського десанту".

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада прийняла, а 24 квітня президент підписав законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації харчування особового складу Збройних Сил України. Даний документ за основу і в цілому підтримав 281 народний депутат.

Як повідомляється в пояснювальній записці до законопроекту, чинна нормативно-правова база дозволяє передавати нерухоме та рухоме військове майно суб'єктам господарювання виключно на умовах оренди. Це створює додаткове навантаження на суб'єктів господарювання, що здійснюють харчування особового складу ЗСУ, і призводить до збільшення витрат бюджетних коштів на організацію цього процесу.

Реклама

"Зокрема, постачальники послуг з харчування повинні відповідати критерію "низька ціна", а орендарем майна може стати тільки той суб'єкт, який запропонує найвищу ціну за об'єкт оренди. Тобто, вибір постачальника послуг з харчування та орендар військового майна визначаються за протилежним критеріям, що істотно ускладнює забезпечення харчування особового складу Збройних Сил України", – йдеться в документі.

Відповідно до законопроекту, пропонується запровадити механізм передачі військовими частинами закріпленого за ними рухомого та нерухомого майна, необхідного для організації харчування особового складу ЗСУ в стаціонарних та польових умовах, в користування на безоплатній основі на умовах позички переможцям процедур закупівель, які надають послуги з харчування військовослужбовців, з обов'язковим поверненням цього майна після закінчення терміну дії договору про закупівлю послуг з харчування.