Фестиваль борщу вдався. Фото: AFP
Сьогодні, 16 серпня , в селищі Опішня на Полтавщині , вперше проходить всеукраїнський гастрономічний фестиваль- квест " Борщик в глиняному горщику – 2014 " , повідомляє кореспондент УННз посиланням на "Новости Полтавщини " .
Зокрема , місцеві господині пропонують скуштувати 12 різновидів борщів , приготованих в глиняному горщику з давньої рецептурі та технології .
Загальна особливість всіх борщів – те, що вони приготовані в печі в глиняному горщику .
" Борщ з печі , дійсно , має інший , особливий смак , ніж приготований в каструлі на газовій плиті . Він " з димком " , пахне сушінням . Такий борщ не тільки смачніший , але й корисніший " , – розповіла Піщаленко .
Крім звичних борщів , гостям пропонують борщ червоний з грушами , борщ з полуниці , борщ з кропивою .
Загалом, на фестивалі приготували близько 40 літрів борщу . Вартість вхідного квитка , разом з дегустацією 12 різновидів борщів , становила 45 грн .
За словами куратора заходу дослідниці традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців Олени Щербань , мета фестивалю- квесту : вивчення традицій , правил приготування , рецептури , регіональних особливостей борщотворення , популяризація і реанімація культурних традицій Полтавського регіону.