В Україні активно продають ранні кавуни: скільки в них нітратів

13 липня 2019, 08:13
"Сьогодні" перевірили безпеку продукту на ринках

На столичних ринках уже щосили торгують першими кавунами. Однак покупці ставляться до них з побоюванням, мовляв, ранні можуть містити багато нітратів. Новини "Сьогодні" вибрали кілька стиглих ягід і разом з фахівцями перевірили їх на небезпечні речовини.

Знімальна група новин "Сьогодні" вирушила на один зі столичних ринків. Кавунів тут – повні вантажівки.

Реклама

"Все вирощуємо своєю працею, чесно. З городу, без хімії, без нітратів. Дуже відмінний кавун. Можете спробувати". "У нас є ось такий апарат, нітратомір, можемо перевірити на нітрати?" "Будь ласка!", – дозволяє продавець.

Наш нітратомір показує: нітратів в ягоді немає. Після повторення перевірки результат не змінився.

"Все одно по нулях. Нормально? Можна їсти? Якщо показує нуль. Я ж вам казав", – радіє продавець.

Прямуємо далі. Один з продавців, Карім Мамедов, розповідає, як правильно вибирати кавун.

"Ось, наприклад, бачите, він більш зелений, але якщо ми постукаємо, він дзвенить. Це означає, що якість хороша. І ще один важливий момент: якщо хвостик висохлий або темнуватий, то це шикарний кавун", – каже Мамедов.

Читайте також:

Реклама

Цікавимося, чи безпечно їсти ці кавуни, для чого відправляємося в лабораторію. Завідуюча пояснює, чому необхідно перевіряти баштанні на нітрати.

"Вся рання продукція може містити підвищений вміст нітратів. Може містити, а може не містити. Треба перевіряти. Тому що всі ягоди, фрукти купують в основному для дітей. До теперішнього часу у нас поки немає ніякого браку. Вся продукція доброякісна", – розповідає завідуюча лабораторією на ринку "Столичний" Юлія Кравченко-Довга.

На підтвердження досліджуємо, скільки нітратів в нашій ягоді. Нарізаємо на чотири частини. З кожної беремо по їстівного шматочку і розтираємо м'якоть. Отриману суміш, рівно 10 г, додаємо в пробірку і заливаємо реактивами. Добре розмішуємо і залишаємо на три хвилини. Тільки тоді спеціальним приладом вимірюємо вміст нітратів.

"Майже в 6 разів менше, я так розумію?" "Так, норма 60, а у нас – 11,6", – кажуть в лабораторії.

Дієтолог Даніела Харатін все ж радить не поспішати з кавунами. Мовляв, краще дочекатися хоча б кінця липня.

Реклама

"Взагалі кавун є дуже корисною ягодою. Там багато вітаміну С. Досить багато вітамінів групи B. Але захоплюватися не варто. Тому що це швидка, з високим глікемічним індексом ягода. Тобто там багато цукру", – пояснює дієтолог Даніела Харатін.

Дієтолог також нагадує: норма корисного споживання кавуна – не більше 600 г в день.

Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" також перевіряли на нітрати полуницю. Вміст шкідливих речовин в деяких зразках тоді перевищив норму в чотири рази.