В Україні розпочався грибний сезон: що потрібно знати, щоб не отруїтися

4 липня 2018, 08:26
Якщо ви сумніваєтеся в зібраних або куплених грибах, зайдіть в лабораторію будь-якого продуктового ринку

Фото: pixabay.com

В Україні розпочався грибний сезон. Після рясних дощів ліси багаті лисичками і підосичниками. А лікарні – пацієнтами, що отруїлися отруйними грибами. Тільки в Чернівцях за кілька днів – троє нових пацієнтів.

Галина продає гриби, які збирала з онукою. Запевняє, вони досвідчені грибники. На вигляд – грибочки гарні. А ось і перші покупці. Кілограм Галина віддає за 25 гривень.

Реклама

Гриби, які продають з рук, ніхто не перевіряє. Але себе все-таки можна убезпечити. Якщо ви сумніваєтеся в зібраних або куплених грибах, зайдіть в лабораторію будь-якого продуктового ринку. Фахівці перевірять і підкажуть. Ця послуга безкоштовна.

На офіційному ринку грибів ще більше, ніж на стихійному. Торгують білими – по 70 грн за кг, підосичники – по 45, лисичками – по 60. Розпродують гриби за лічені години. А все тому, що вони перевірені, запевняють в лабораторії. Кажуть, кожного разу трапляються отруйні екземпляри.

Якщо серед грибів знаходять отруйні, то до продажу не допускають всю партію. Торгувати на ринку дозволяють тільки білими, підосичники, сироїжками і лисичками. А ось маремухи, які продавала Галина, на прилавок не потраплять, бо належать до умовно їстівних грибів.

Реклама

І якщо вже зібрали чи купили гриби на свій страх і ризик, слід дуже ретельно їх готувати, підкреслюють фахівці.

Нагадаємо, в Луганській області через отруєння грибами померла дитина.

Також ми писали про те, що в Дніпрі шестеро людей отруїлися блідою поганкою.