В Україні почався сезон чорниці: чи можна їсти ягоду, яка накопичує радіацію

23 червня 2018, 08:15
Кореспонденти "Сегодня" провели експеримент

Першу лісову чорницю почали активно продавати на ринках. Але ця ягода здатна накопичувати радіацію. Журналісти "Сегодня" контрольну закупівлю і вирушили зі зразками в лабораторію, щоб з'ясувати, чи можна їсти українську чорницю.

На стихійному ринку на Печерську чи не з боєм вдалося добути чотири склянки ягоди. Продавати її кореспондентам не хотіли – довелося взяти чорницю самим, залишивши гроші. Ще два зразка придбали у різних продавців на офіційному ринку. На тутешню ягоду продавці навіть показали документи.

Всі три зразки віднесли в лабораторію, де їх по черзі відправили в спектрометр, щоб визначити кількість радіоактивного цезію-137.

Перший зразок з ринку показав 40,3 беккереля на кілограм. Норма становить до 500 беккерелів на кілограм, тому ягода чиста. Другий зразок "офіційної" чорниці – 178 беккерелів.

А ось чорниця зі стихійного ринку серйозно перевищила допустимий рівень, показавши 843 беккереля. Їсти цю ягоду не можна
.

"Если человек употребляет регулярно с большим превышением, то, конечно, идет накопление. Увеличивается риск заболевания онкологического", – объясняет врач по радиационной гигиене лабораторного центра МОЗ Украины Раиса Бабенко. 

При цьому обов'язкової перевірки продуктів , зокрема на рівень радіації , в Україні немає . Ягоди в лабораторію приносять в основному самі покупці .

Нагадаємо , в минулому році в середині " чорничного " сезону в Чорнобильській областізатримали жінок з 25 кілограмами радіоактивної чорниці

А в середині липня на території зони ЧАЕС поліція виявила ще одну групу збиральників ягід. 20 мешканців Рівненщини виявили в лісовому масиві , в районі відселеного смт . Вільча Поліського району . Жителі Рівненщини незаконно проникли на територію зони ЧАЕС зібрати лісових ягід .